Dugoročni zdravi obrasci ishrane povezani sa zdravim starenjem

Dugoročni zdravi obrasci ishrane povezani sa zdravim starenjem

Više dugotrajno pridržavanje zdravih obrazaca ishrane povezano je sa povećanom verovatnoćom zdravog starenja, prema studiji predstavljenoj na NUTRITION 2024, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu, održanom od 29. juna do 2. jula u Čikagu.

Anne-Julie Tessier, R.D., Ph.D., sa Harvarda T.H. Chan School of Public Health u Bostonu i kolege su ispitali pridržavanje osam obrazaca ishrane svake četiri godine koristeći validirani upitnik o učestalosti ishrane kako bi procenili povezanost dugotrajnog pridržavanja sa zdravim starenjem, definisanim kao preživljavanje do 70 godina ili više i održavanje dobrog samoprocenjene kognitivne funkcije, fizičke funkcije i mentalno zdravlje, dok su ostali bez hroničnih bolesti.

Sve u svemu, 9.837 (9,2 odsto) učesnika je postiglo zdravo starenje tokom 30 godina praćenja. Istraživači su primetili značajne asocijacije za veće pridržavanje svih obrazaca ishrane sa većim izgledima za zdravo starenje. Poređenje najvećeg i najnižeg kvintila dalo je omjer šanse u rasponu od 1,43 do 1,85, pri čemu je najslabija povezanost uočena za zdravu biljnu ishranu i najjača za alternativnu zdravu ishranu. Asocijacije su takođe viđene za veće pridržavanje svih obrazaca ishrane sa komponentama zdravog starenja. Veći unos voća, povrća, celih žitarica, nezasićenih masti, orašastih plodova, mahunarki i nemasnih mlečnih proizvoda bio je povezan sa većim izgledima za zdravo starenje, dok su inverzne asocijacije uočene za veći unos trans masti, natrijuma, ukupnog mesa i crvenog i prerađeno meso.

„Naša studija pruža dokaze o preporukama za ishranu da se uzmu u obzir ne samo prevencija bolesti, već i promovisanje ukupnog zdravog starenja kao dugoročni cilj“, rekao je Tesije u izjavi.