Brzi test na lekove mogao bi pomoći u pružanju bolje nege pacijentima

Brzi test na lekove mogao bi pomoći u pružanju bolje nege pacijentima

Timovi u dva vodeća istraživačka i medicinska instituta u Melburnu razvijaju visokotehnološka rešenja za brzo testiranje lekova i bolje lečenje pacijenata koji dolaze u bolnicu.

Istraživači iz Colonial Foundation Centra za zdravo starenje—saradnja između VEHI-a i Kraljevske bolnice u Melburnu—koriste tehnologiju masene spektrometrije kako bi brzo utvrdili prisustvo drugih lekova ili lekova koji mogu ometati njihovo lečenje.

Ovo je važno kako bi se osiguralo da im je dat ispravan tretman – i da se ublaži uticaj svih prethodnih lekova ili lekova.

Tehnologija masene spektrometrije funkcioniše korišćenjem naelektrisanih čestica ili jona za identifikaciju i merenje hemikalija u uzorku.

Tim je otkrio da je ovo tačnije od trenutnih metoda testiranja, koje koriste biohemijski test koji se zove imunoeseji koji ponekad može dati lažno pozitivne rezultate.

U studiji pod naslovom „Merenje nivoa digoksina na lažne uticaje enzalutamida“, objavljenoj u Medicinskom žurnalu Australije, tim Kolonijalnog centra je otkrio da korišćenjem tradicionalnih metoda testiranja, uobičajeni lek za rak prostate može da ometa testiranje drugog uobičajenog leka za srčanu insuficijenciju. i dovesti do toga da pacijent daje lažni toksični rezultat.

Ali korišćenjem tehnologije masene spektrometrije za završetak istog testa, ova smetnja je mogla da se pokupi i ublaži.

Kao rezultat toga, pacijent je izbegao nepotreban tretman, a kliničari su mogli da se usredsrede i leče stvarni problem pacijenta.

Šef Centra za zdravo starenje Colonial Foundation, vanredni profesor Endrju Veb, rekao je da bi istraživanje moglo da ponudi bolje rezultate za pacijente pomažući kliničarima da pruže bolji tretman.

Šef odeljenja za hemijsku patologiju u RMH i istraživač u Kolonijalnom centru, vanredni profesor Cherie Chiang, rekla je da je brzo, pouzdano i tačno očitavanje od suštinskog značaja za pružanje odlične nege pacijenata.

„Ova tehnologija novog doba omogućava našim timovima da pruže konkretnije rezultate, a samim tim i opcije lečenja, našim kliničarima u realnom vremenu“, rekao je doc.

„Kao rezultat toga, pacijentima možemo pružiti personalizovanije planove lečenja i veću negu.“

Ona je rekla da su sledeći koraci „proširivanje našeg menija za testiranje kako bi više pacijenata moglo potencijalno imati koristi od ove nove tehnologije“.

Ovaj potez je deo pomeranja ka personalizovanoj medicini—koja se usredsređuje na testiranje i prilagođavanje lečenja specifičnim potrebama pacijenta.