Evropska komisija traži više informacija od Amazona o usklađivanju sa novim digitalnim pravilima

Evropska komisija traži više informacija od Amazona o usklađivanju sa novim digitalnim pravilima

Amazon mora da preda više informacija EU o koracima koje je američki gigant elektronske trgovine preduzeo da bi se uskladio sa novim digitalnim pravilima, saopštila je u petak Evropska komisija.

Upit je postavljen u skladu sa zakonom EU poznatim kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) koji primorava platforme da učine više da zaštite potrošače i povećaju transparentnost.

Komisija je saopštila da želi „više informacija o merama koje je platforma preduzela da bi ispunila obaveze DSA u vezi sa transparentnošću sistema preporuka“.

Platforme koriste algoritme preporuke za podsticanje personalizovanijeg sadržaja. Prema DSA, platforme moraju da ublaže rizike koji proizilaze iz takvih sistema.

DSA takođe predviđa da najveće svetske digitalne kompanije moraju uspostaviti biblioteku oglasa koja prikazuje informacije o oglasima koji se prikazuju na njihovim platformama.

Komisija je rekla da želi da sazna više o „dizajnu, razvoju, primeni, testiranju i održavanju onlajn interfejsa biblioteke oglasa Amazon Store-a“.

Amazon mora da ispuni zahtev do 26. jula.

Najnoviji zahtev je prvi korak u mogućoj proceduri poštovanja, ali sam po sebi ne ukazuje na to da je zakon prekršen, niti je to korak ka kažnjavanju.

Amazon je rekao da „pregleda“ zahtev i „blisko sarađuje“ sa komisijom.

„Amazon deli cilj Evropske komisije da stvori bezbedno, predvidljivo i pouzdano okruženje za kupovinu“, rekao je portparol Amazona.

„Značajno ulažemo u zaštitu naše prodavnice od loših aktera, nelegalnog sadržaja i u stvaranje pouzdanog iskustva kupovine.“