Blue Origin izražava zabrinutost zbog lansiranja SpaceX-ovog Starshipa sa Kejp Kanaverala

Blue Origin izražava zabrinutost zbog lansiranja SpaceX-ovog Starshipa sa Kejp Kanaverala

Blue Origin, kompanija Džefa Bezosa, izrazila je zabrinutost zbog budućih lansiranja masivnog Starshipa i Super Heavy raketa konkurentskog SpaceX-a sa Svemirske obale na Floridi. Kako se Blue Origin priprema za prvo lansiranje svoje rakete New Glenn sa Kejp Kanaverala ove godine, kompanija je iskoristila priliku da ukaže na potencijalne probleme u vezi sa lansiranjima SpaceX-a.

Elon Musk i njegov SpaceX nastavljaju razvoj najmoćnije rakete koja je ikada stigla u orbitu, sa planovima za lansirne rampe na Stanici svemirskih snaga Kejp Kanaveral i u svemirskom centru Kenedi. Trenutno, Odeljenje vazduhoplovnih snaga je u procesu Izjave o uticaju na životnu sredinu (EIS) za lansiranje iz Canaveralovog Space Launch Complexa 37, dok Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) vrši sličnu procenu za lansirnu rampu u kompleksu 39-A.

Blue Origin je među sugestijama naveo ograničavanje broja lansiranja koje SpaceX može izvesti sa Floride. Kompanija je istakla svoju investiciju od preko milijardu dolara u Canaveralov svemirski lansirni kompleks 36, gde zapošljava 2.700 stalno zaposlenih, uključujući 449 u Kanaveralu.

Zabrinutosti Blue Origin-a obuhvataju rizike od anomalija lansirne rampe, disperzije krhotina, eksplozija, požara, buke i kvaliteta vazduha tokom lansiranja i sletanja. Takođe su izrazili zabrinutost zbog očuvanja istorijskih i ekoloških resursa, kao i bezbednog pristupa ograničenom vazdušnom prostoru i pomorskim resursima.

SpaceX planira do 44 lansiranja godišnje sa XC-a, što bi moglo ugroziti operacije drugih kompanija. Musk je rekao da bi lansiranja Starship-a mogla porasti na hiljade svake dve godine kako bi se postigao krajnji cilj izgradnje kolonije na Marsu.

Blue Origin predlaže da se EIS temeljno proceni značajne rizike i alternative, uključujući ograničavanje broja lansiranja i sletanja, te ulaganje u veću infrastrukturu za lansiranje. Takođe predlažu da SpaceX ili vlada obeštete treće strane za gubitke izazvane operacijama Starship-a.

Lansiranje New Glenn-a predviđeno je za kasnije ove godine, a Blue Origin je nedavno uspešno testirao sistem brzog uvlačenja lansirnog tornja. Njihovi motori BE-4, koji proizvode 3,9 miliona funti potiska pri poletanju, koristiće se i za ULA rakete Vulcan.

Blue Origin ima brojne ugovore, uključujući NASA-inu misiju ESCAPADE, telekomunikacione satelite, te je postao jedan od tri provajdera u okviru nacionalne bezbednosti svemirskog programa Faze 3.

Njihova raketa New Glenn ističe se po veličini, sa teretnim prostorom dovoljno velikim za tri školska autobusa, što je značajna prednost u odnosu na konkurente.