Izraelci tuže UN agenciju za pomoć Palestincima zbog navodne finansijske pomoći Hamasu

Izraelci tuže UN agenciju za pomoć Palestincima zbog navodne finansijske pomoći Hamasu

Izraelci koji su bili uzeti kao taoci ili su izgubili svoje voljene tokom napada Hamasa 7. oktobra tuže agenciju Ujedinjenih nacija koja pomaže Palestincima, tvrdeći da je pomogla u finansiranju militanata plaćajući zaposlenima agencije u američkim dolarima i na taj način ih usmeravajući menjačima novca u Gazi koji navodno daju deo Hamasu.

Ali agencija, poznata kao UNVRA, rekla je agenciji Asošiejted pres u utorak da su zaposleni plaćeni u dolarima po sopstvenom izboru. Gaza i Zapadna obala koju su okupirali Izrael nemaju svoju nacionalnu valutu i ​​prvenstveno koriste izraelske šekele.

Tužba, podneta u ponedeljak američkom saveznom sudu u Njujorku, predstavlja najnoviji izazov opkoljenoj agenciji UN, koja je bila glavni snabdevač hranom, vodom i skloništem za civile tokom rata između Izraela i Hamasa. Izraelska vlada je dugo napadala agenciju staru preko 70 godina, a kontrola je intenzivirana tokom osmomesečnog rata, što je navelo UNRVA da se brani dok se bori sa rastućom humanitarnom krizom u Gazi.

„Osoblje, objekti i sposobnost UNRVA-e da kamionom transportuju američke dolare u Gazu činili su moćan stub Hamasovog plana da izvrši napad 7. oktobra“, kaže se u tužbi, tvrdeći da je agencija UN „sistematski i namerno pomagala i podržavala Hamas i njegove ciljevi.”

Generalni komesar UNRVA Filip Lazarini rekao je u utorak da je za slučaj saznao samo preko medija.

„Ne znam kakav je status ove tužbe, ali za sada ovo vidim kao dodatni način da se izvrši pritisak na agenciju“, rekao je on na brifingu za novinare u Ženevi.

UNRVA je negirala da svesno pomaže Hamasu ili bilo kojoj drugoj militantnoj grupi.

Izrael je izvršio invaziju na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojem su militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250. U ratu je ubijeno više od 37.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne navodi koliko bili civili ili borci.

Tužba je podneta u ime brojnih Izraelaca, uključujući preživele napade 7. oktobra, rođake žrtava i spašene zarobljenike. To odražava neke pritužbe koje je njihova vlada iznela, od tvrdnji da UNRVA zapošljava Hamasove operativce do pritužbi na sadržaj udžbenika u školama koje vodi UNRVA.

Ali tužba se takođe fokusira na praksu agencije da svojih 13.000 zaposlenih u Gazi plaća u američkim dolarima. Novac se šalje iz banke u Njujorku i transportuje u Gazu, prema pravnoj tužbi, koja kaže da je platni spisak iznosio najmanje 20 miliona dolara mesečno od 2018. do prošlog septembra.

Zaposleni UNRVA koriste lokalne menjače da svoje dolare konvertuju u izraelske šekele, kaže se u žalbi.

Neki Palestinci takođe koriste dolare ili jordanske dinare, gledajući na njih kao na stabilne i pouzdane valute.

U tužbi se tvrdi da Hamas, koji kontroliše Gazu od 2007. godine, „vodi većinu“ menjača valuta i izvlači naknadu od 10% do 25% od ostalih, „osiguravajući da predvidljivi procenat platnog spiska UNRVA-e ide Hamasu“ u dolarima korisno za poslove sa oružjem na crnom tržištu.

„Sposobnost Hamasa da izvede napad 7. oktobra bila bi značajno i verovatno fatalno oslabljena bez gotovine koju je obezbedila UNRVA“, navodi se u žalbi.

Žalba ukazuje na izveštaj UNRVA iz 2018. o isporuci pomoći u gotovini u kome se navodi rizik od pronevere, prevare ili drugog odstupanja od predviđene svrhe.

Portparol UNRVA Džulijet Tuma rekla je u poruci agenciji AP da su zaposleni u Gazi tražili da „imaju platu u američkim dolarima jer Gaza nema zvaničnu nacionalnu valutu“.

Touma je rekao da su UN, uključujući UNRVA, i njihovi zvaničnici imuni na tužbe. Ona je odbila da dalje komentariše tužbu o kojoj je reč, rekavši da agenciji to nije zvanično dostavljeno.

Jedan od vodećih advokata tužitelja, Gavi Mairone, rekao je u izjavi od utorka da ne veruju da UN i zvaničnici imenovani u tužbi imaju imunitet, „a svakako ne na ove tvrdnje“.

Zvanično nazvana Agencija UN-a za pomoć i rad palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku, UNRVA je osnovana da pomogne oko 700.000 Palestinaca koji su pobegli ili su proterani iz današnjeg Izraela tokom rata 1948. oko stvaranja zemlje. Njihovih potomaka sada ima skoro 6 miliona.

Agencija upravlja školama, zdravstvenim klinikama, infrastrukturnim projektima i programima pomoći u izbegličkim kampovima u Gazi, Zapadnoj obali, Libanu, Siriji i Jordanu.

Od početka rata u Gazi, preko 1,7 miliona ljudi sklonilo se u objekte UNRVA. Najmanje 500 raseljenih osoba je ubijeno kada su takvi objekti bili napadnuti, prema statističkim podacima UNVRA objavljenim u petak. Agencija je izgubila skoro 200 zaposlenih.

Dvojica zvaničnika Ujedinjenih nacija rekli su u utorak da je svetsko telo upozorilo Izrael da će operacije pomoći u Gazi biti obustavljene ukoliko se ne poboljša zaštita humanitarnih radnika.

Izrael je optužio UNRVA da je dozvolio Hamasu da iskoristi njegovu pomoć i objekte, a Izrael je ove zime tvrdio da je desetak zaposlenih UNRVA učestvovalo u napadima 7. oktobra.

Optužbe su navele SAD i više desetina drugih zemalja da suspenduju stotine miliona dolara doprinosa agenciji, iako su sve osim SAD i Britanije nastavile sa finansiranjem. Lazzarini je u utorak rekao da su se pridružili i novi donatori, ali se agencija i dalje suočava sa nedostatkom do 140 miliona dolara na kraju godine.