Zdravstveni zvaničnici poručuju američkim lekarima da budu na oprezu zbog denga groznice

Zdravstveni zvaničnici poručuju američkim lekarima da budu na oprezu zbog denga groznice

Američki zdravstveni zvaničnici upozorili su u utorak lekare da budu oprezni u slučaju slučajeva denga groznice, koja se brzo širi širom sveta. Virus, prenosen komarcima, beleži porast broja slučajeva u zemljama Amerike, obarajući rekorde. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanredno stanje zbog ove tropske bolesti, dok je Portoriko već uvelo vanredne mere za javno zdravlje.

Iako je denga i dalje retka u većem delu Sjedinjenih Američkih Država, broj slučajeva ove godine je trostruko veći nego prethodne. Većina infekcija je povezana sa putovanjima u inostranstvo, ali lokalni komarci postaju sve veća pretnja širenju denga groznice.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su u utorak izdali zdravstveno upozorenje, savetujući lekare da budu svesni simptoma, postavljaju odgovarajuća pitanja pacijentima o njihovim putovanjima i razmotre testiranje na dengu kada je to potrebno. Dengue groznica, uzrokovana virusom koji šire topli komarci, može se manifestovati kao blaga infekcija slična gripu, ali u težim slučajevima može dovesti do ozbiljnog krvarenja, šoka i smrti.

Nedostatak široko dostupnih lekova za lečenje infekcija denga predstavlja izazov, dok su vakcine bile ograničene u pogledu efikasnosti protiv svih četiri tipa virusa denga. Ipak, američki zvaničnici su preporučili vakcinu razvijenu od strane Sanofi Pasteur-a za decu uzrasta od 9 do 16 godina sa dokazima prethodne infekcije i žive u područjima sa visokom pojavom denga groznice.

Prethodna godina je zabeležila više od 6,6 miliona slučajeva denga groznice širom sveta, dok je ova godina već registrovala 7,9 miliona slučajeva i 4.000 smrtnih ishoda. U Sjedinjenim Američkim Državama, Portoriko je beležilo većinu slučajeva, dok su lokalno stečene infekcije zabeležene u nekoliko američkih država poput Floride, Teksasa i Kalifornije.

Međutim, većina slučajeva u kontinentalnom delu SAD još uvek su povezani sa putovanjima u inostranstvo. Ovo predstavlja izazov za turizam i međunarodnu bezbednost, dok se nastavlja borba sa širenjem ove opasne bolesti.