Talibani su potvrdili da će prisustvovati sastanku pod vodstvom UN-a u Kataru o Avganistanu

Talibani su potvrdili da će prisustvovati sastanku pod vodstvom UN-a u Kataru o Avganistanu

Talibani su u utorak potvrdili da će njihova delegacija prisustvovati predstojećem sastanku pod vođstvom UN u Kataru o Avganistanu, nakon što su organizatori prošle nedelje rekli da će žene biti isključene sa skupa.

Sastanak 30. juna i 1. jula je treći skup pod pokroviteljstvom UN o avganistanskoj krizi u glavnom gradu Katara Dohi.

Talibani nisu pozvani na prvi, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da su postavili neprihvatljive uslove za prisustvo na drugom sastanku u februaru, uključujući zahteve da se članovi avganistanskog civilnog društva isključe iz pregovora i da se tretiraju kao legitimni vladari.

Ministarstvo spoljnih poslova u Kabulu je u utorak saopštilo da će glavni portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid predvoditi delegaciju talibana na dvodnevnom sastanku koji počinje u nedelju.

Ministarstvo je saopštilo da se o strategiji skupa u Dohi razgovaralo na sastanku kojim je predsedavao ministar inostranih poslova Amir Khan Mutaki, na kojem je bilo reči o nekoliko tema, uključujući međunarodna ograničenja nametnuta finansijskom i bankarskom sistemu Avganistana, izazove u rastu privatnog sektora i vladine akcije protiv trgovine drogom.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. dok su američke i NATO snage bile u poslednjim nedeljama povlačenja iz zemlje posle dve decenije rata.

Nijedna zemlja do sada nije zvanično priznala talibane kao avganistansku vladu. Ujedinjene nacije su saopštile da je priznanje gotovo nemoguće dok zabrane obrazovanja i zapošljavanja žena ostaju na snazi.

Prošle nedelje, najviši zvaničnik Ujedinjenih nacija u Avganistanu, Roza Otunbajeva, branila je neuključivanje avganistanskih žena na predstojeći sastanak u Dohi, insistirajući da će zahtevi za pravima žena sigurno biti podignuti.