Rusija prvi put šalje ugalj u Indiju vozom

Rusija prvi put šalje ugalj u Indiju vozom

Rusija je prvi put poslala dva voza natovarena ugljem u Indiju preko Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC), koji povezuje Rusiju sa Indijom preko Irana, saopštila je ruska nacionalna železnička kompanija.

Multimodalna ruta koja uključuje železničku, putnu mrežu i morske luke, INSTC se proteže na 7.200 km od Sankt Peterburga do luke Mumbai u Indiji. Koridor je deo nastojanja Rusije da pronađe nove transportne rute u svetlu zapadnih sankcija, koje su je primorale da preusmeri trgovinske tokove iz Evrope u Aziju i Bliski istok.

Izgradnja INSTC-a počela je početkom 2000-ih, ali je dalji razvoj dobio novi zamah u svetlu ograničenja sa kojima se Moskva suočava. Nju Delhi je takođe reklamirao rutu kao alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put.

„Prvi put su dva voza sa ugljem iz Kuzbasa krenula ka Indiji duž Međunarodnog transportnog koridora sever-jug. Vozovi su krenuli iz Kemerovske oblasti. Pratili su istočnu granu INSTC-a preko Kazahstana i Turkmenistana do iranske luke Bandar Abas“, saopštile su Ruske železnice u ponedeljak na svom Telegram kanalu.

Ugalj će biti dopremljen morskim putem duž završnog dela rute od iranske luke Bandar Abas do indijske luke Mumbai, navodi se u saopštenju.

Indija je pojačala kupovinu koksnog i termalnog uglja iz Rusije otkako je Moskva preusmerila izvoz iz zemalja EU i ponudila značajne popuste azijskim kupcima. Uprkos naporima da proširi projekte obnovljive energije, Indija se i dalje u velikoj meri oslanja na ugalj kao svoj primarni izvor proizvodnje energije.

Konsultantska firma Jakov i partneri (ranije McKinsei Rusija) predviđa da će Indija nadmašiti Kinu kao najveći kupac ruskog uglja u narednoj deceniji.

Vreme isporuke robe iz Rusije u Indiju preko INSTC-a je oko 23 dana, što je mnogo brže od isporuke preko Sueckog kanala, što obično traje do 45 dana, prema Ruskim železnicama.

Moskva nastoji da obezbedi međusobnu povezanost u celom INSTC-u i da pokrene redovne linije za prevoz tereta, rekao je predsednik Vladimir Putin. Očekuje se da će se obim robe otpremljene preko INSTC-a skoro utrostručiti u narednih sedam godina. Ruski lider je predložio uspostavljanje logističkog čvorišta za koridor na afričkoj obali.