Apple vodi razgovore sa rivalom Metom o veštačkoj inteligenciji

Apple vodi razgovore sa rivalom Metom o veštačkoj inteligenciji

Apple razgovara sa glavnim rivalom Metom o integraciji generativne veštačke inteligencije matične Facebook kompanije u svoje proizvode, dok pokušava da sustigne rivale u oblasti veštačke inteligencije, objavio je Volstrit žurnal u nedelju.

Izveštaj dolazi nakon što je Apple takođe sklopio dogovor sa OpenAI, tvorcem ChatGPT-a, da pomogne u opremanju svog Apple Intelligence paketa novim AI funkcijama za svoje željene proizvode.

Mesecima je vršen pritisak na Apple da ubedi one koji sumnjaju u svoju strategiju veštačke inteligencije, nakon što su Microsoft i Gugl predstavili proizvode u brzom nizu.

Razvio je sopstvenu, manju veštačku inteligenciju, ali je rekao da će se obratiti drugima kao što je OpenAI kako bi povećali svoju internu ponudu.

Prema Žurnalu, koji je citirao izvore bliske ovoj stvari, Meta je vodio razgovore sa Appleom o integraciji sopstvenog generativnog AI modela u Apple Intelligence.

Viši potpredsednik Apple-a za softverski inženjering Kreg Federigi rekao je početkom juna da Apple takođe želi da integriše mogućnosti iz Google-ovog generativnog AI sistema, Gemini, u svoje uređaje.

Prema analitičarima, veliki izazov za Apple je bio kako da u svoje proizvode unese veštačku inteligenciju u stilu ChatGPT-a – koja se halapljivo hrani podacima – u svoje proizvode, a da pritom ne oslabi privatnost i bezbednost korisnika koji su u velikoj meri promovisani.

Apple Intelligence će omogućiti korisnicima da kreiraju sopstvene emodžije na osnovu opisa na svakodnevnom jeziku ili da generišu kratke rezimee e-poruka u poštanskom sandučetu.

Apple je rekao da će Siri, njegov glasovni asistent, takođe dobiti nadogradnju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji i da će se sada pojaviti kao pulsirajuće svetlo na ivici vašeg početnog ekrana.

Lansiran pre više od 12 godina, Siri se odavno smatra zastarelom funkcijom, koju je pretekla nova generacija asistenata, kao što je GPT-4o, najnovija ponuda OpenAI-a.

Prema Canalis-u, 16 odsto pametnih telefona isporučenih ove godine biće opremljeno generativnim AI funkcijama, a očekuje se da će taj procenat porasti na 54 odsto do 2028.