Spasilac preminuo nakon napada ajkule na Havajima

Spasilac preminuo nakon napada ajkule na Havajima

Profesionalni spasilac Tamajo Peri, 49, preminuo je nakon napada ajkule dok je surfovao kod ostrva Oahu na Havajima u nedelju popodne, saopštile su vlasti.

Incident se dogodio u blizini ostrva Goat, a spasilačke ekipe brzo su reagovale na poziv sa plaže Malekahana na severnoj obali Oahua. Spasioci su prevezli Perija na obalu džet-skijem, gde su bolničari konstatovali smrt, potvrdila je Šejn Enrajt iz Odeljenja za hitne slučajeve Honolulua.

Peri je bio deo tima za okeansku bezbednost Honolulua od jula 2016. godine i radio je kao spasilac na Severnoj obali. Vršilac dužnosti šefa službe za bezbednost okeana u Honoluluu, Kurt Lager, opisao je Perija kao voljenog spasioca i svetski poznatog profesionalnog surfera.

„Tamajoova ličnost je bila zarazna i koliko god su ga ljudi voleli, on je više voleo sve ostale,“ rekao je Lager. Gradonačelnik Honolulua Rik Blangiardi nazvao je Perijevu smrt „tragičnim gubitkom“ i istakao da je bio „legendarni vodenjak i veoma poštovan“.

Nakon napada, osoblje Okeanske bezbednosti objavilo je upozorenja na ajkule u oblasti kako bi obezbedilo sigurnost drugih plivača i surfera.