Udar na Harkov: broj ranjenih porastao na 56, troje poginulih

Udar na Harkov: broj ranjenih porastao na 56, troje poginulih

Prema informacijama saopštenim od strane Nacionalne policije, oko 15:30 sati, ruska vojska je izvršila napad na Harkov, najverovatnije koristeći četiri D-30 KMPB topa. U napadu su oštećene zgrade pet spratova, stajalište gradskog prevoza, prodavnice, vozila i gradski prevoz. Projektili su pogodili i područje Ekoparka i preduzeća.

Prema preliminarnim podacima, tri osobe su izgubile život, dok je 56 osoba povređeno. Među povređenima su i dvoje dece uzrasta 12 i 13 godina. Policija je saopštila da se šest osoba, uključujući jednog muškarca, četiri žene i jedno dete, nalazi u teškom stanju.

Sergej Bolvinov, šef istražnog odeljenja policije Harkova, je izjavio da su sve žrtve ruskog granatiranja civili. Jedna žena je izgubila život na trolejbuskoj stanici, jedan muškarac se kretao ulicom i bio je u centru eksplozije, dok je drugi preminuli muškarac bio radnik obezbeđenja u preduzeću.

Bolvinov je dodao da je trenutno teško proceniti broj ljudi koji se mogu nalaziti ispod ruševina. Spasilačke ekipe su angažovane u akciji spašavanja, dok se detaljno pregledavaju ostaci zgrade radi uklanjanja potencijalno opasnih delova. Postoje informacije da su Rusi koristili KMPB D-30 topove sa navođenim bombama.

Istražitelji su pokrenuli krivični postupak zbog kršenja zakona i običaja ratovanja u skladu sa članom 438 Krivičnog zakona Ukrajine. Prethodno su ukrajinski mediji izvestili da je ruska vojska 22. juna popodne izvršila napad na Harkov koristeći KAB-ove, pri čemu je pogođena stambena zgrada.