Pronalaženje ekološke ravnoteže uz suzbijanje invazivnih vrsta

Pronalaženje ekološke ravnoteže uz suzbijanje invazivnih vrsta

Godine 2003. En Nilsen je postala prva doktorantkinja u SAD koja je proučavala smeđu mramornu smrdljivu bubu, koja je počela da se razvija kao invazivna vrsta štetna za useve.

Radeći sa svojim mentorom, entomologom sa Rutgersa Džordžom Hamiltonom, Nilsen je pratila životni ciklus i poreklo smrdljive bube. U vreme kada je populacija smrdljivih buba eksplodirala 2009–2010, Nilsen i Hamilton su bili u jedinstvenoj poziciji da savetuju farmere o kontramerama.

Sada vanredni profesor na Odeljenju za entomologiju u Rutgers School of Environmental and Biological Sciences (SEBS), Nilsen je takođe stručnjak za ekstenzije za voće drveća, sa posebnim fokusom na invazivne vrste kao što su smrdljive bube i pegave fenjere i njihov uticaj na voćne useve. Njen cilj je da zaštiti svet prirode razvojem prakse održivog upravljanja.

Nakon jutra provedenog sa studentima u voćnjaku breskve u Rutgersovom istraživačkom i savetodavnom centru za poljoprivredu u Bridžtonu, N.J., Nilsen je razgovarala o pretnji invazivnih vrsta i kontinuiranim naporima da se one obuzdaju.

Invazivna vrsta je alohtona vrsta koja nanosi ekonomsku ili ekološku štetu. One su više od manjih smetnji. Svake godine mogu izazvati veliku ekonomsku štetu.

Invazivne vrste ne nestaju. One su deo naših života jer je svet sada tako povezan. To je nešto sa čime treba da nastavimo da se suočavamo jer će se to nastaviti dešavati.

Nilsen posmatra ceo sistem, ekološko okruženje. Gleda voćke, travu ispod i šumu koja okružuje voćnjak i razmišlja o prisutnim prirodnim neprijateljima. Uzimaju u obzir celu sliku i spajaju delove slagalice.

Proučavaju biologiju invazivnih insekata kako bi mogli da shvate kada su prisutni i identifikuju tačan trenutak za upravljanje. Gledaju i njihovo ponašanje.

Uradili su dosta posla gledajući kako se kreću po okolnom pejzažu i unutar voćnjaka, a onda mogu da iskoriste to ponašanje za upravljanje. Pronašli su ono što nazivaju tehnikama graničnog prskanja, tako da mogu smanjiti količinu površine u voćnjaku koja je prskana pesticidima. Ovo je deo strategije koju razvijaju da bi uključili biološke tehnike koje su ekološki prihvatljivije.

Nju Džersi je država Garden; poljoprivreda je u srcu onoga što jesu. Ove invazivne vrste dolaze i menjaju njihovu proizvodnu praksu, način na koji gledaju na poljoprivredu i insekte. Insekti bivaju klevetani. Moraju uravnotežiti svoje upravljanje invazivnim insektima sa zahtevima potrošača za čistim voćem i manje pesticida.

Invazivne vrste mogu uništiti useve breskve i voće uopšte. Nju Džersi je region broj četiri po uzgoju breskvi u zemlji. Na vrhuncu zaraze mramornim smrdljivim bubama od 2010. do 2011. izgubili su 60 procenata svojih useva breskve.

Imaju i dosta zasada jabuka i vinograda koji su podložni ovim štetočinama, kao i farme sa podjednako ugroženim sitnim voćem poput borovnice i maline. Ovi usevi su vezani za sredstva za život mnogih ljudi i pružaju veliku ekonomsku vrednost državi.

Kada razmišljaju o ekonomskom gubitku od invazivnih insekata, vide da postoji više faktora koji pokreću taj fenomen, uključujući i neke koji izazivaju skrivene troškove. Postoji invazivna voćna mušica koja se zove pegava krilata drozofila koja je glavna štetočina malog voća poput borovnice i maline.

Nilsen zna uzgajivače koji su počupali sve svoje zasade maline. Jedan uzgajivač vinove loze ručno bere smrdljive bube iz grožđa na liniji za preradu pre nego što zgnječi grožđe da bi održao visokokvalitetna vina.

Postoji mnogo različitih puteva unošenja invazivnih vrsta. Najčešći onaj koji vide je povezan sa transportnim kontejnerima i globalnom trgovinom. Imaju mnogo ulaznih luka u ovom regionu. Nju Džersi i veći deo srednjeg Atlantika su toliko gusto naseljeni da su farme često u blizini urbanih područja, formirajući ono što nazivaju agro-urbanim interfejsom, povećavajući šanse da invazivne vrste dođu do useva.

Gledali su mrmorirane smrdljive bube neko vreme pre nego što su dostigle nivo epidemije. Imali su nekoliko loših godina i onda je populacija prirodno opala. Mnoge invazivne vrste pokazuju ove cikluse buma i kraha u svojim populacijama. Nekoliko faktora se spaja — okruženje počinje da se gura, naučnici razvijaju nove metode — i oni su u stanju da smanje populaciju.

Njihov fokus je sada na biološkoj kontroli smrdljive bube pomoću parazitoidne vrste — malene ose bez uboda veličine makovog zrna. One polažu svoja jaja u jaja smrdljivih buba. Kada se ta jaja izlegu, uništavaju jaja smrdljivih buba. Ovo ima potencijal da pomogne u kontroli populacije tokom vremena na održiviji način.

Uradili su nekoliko manjih izdanja osa sa farmerima u Nju Džersiju i na istraživačkoj stanici Rutgers. Još uvek rade na biološkom uticaju metode.

Lantern je prvi put otkriven u Nju Džersiju 2018. i u Pensilvaniji nekoliko godina pre toga. Većina eksplozivnog rasta fenjera poklopila se sa pandemijom.

Rano su ga proučavali u Pensilvaniji, naučili kako da ga identifikuju i razumeju koje drveće voli. U 2019. su počeli da dobijaju značajne izveštaje od farmera u Nju Džersiju o infestacijama u vinskom grožđu.

U saradnji sa Džuli Lokvud, profesorom na Odseku za ekologiju, evoluciju i prirodne resurse u SEBS, osmislili su metod za identifikaciju fenjera putem genetskih potpisa. Bili su u mogućnosti da kombinuju ovu metodu detekcije kako bi obavestili svoje uzgajivače tokom pandemije i smanjili upotrebu pesticida tako što su pronašli najbolje materijale za upotrebu i najbolja vremena za prskanje. I još se bore sa njima.