Većina Ukrajinaca raseljenih zbog rata planira da se vrati kući kada bude bezbedno, pokazuju istraživanja

Većina Ukrajinaca raseljenih zbog rata planira da se vrati kući kada bude bezbedno, pokazuju istraživanja

Više od 4 miliona Ukrajinaca bilo je prinuđeno da pobegne nakon invazije ruskih snaga na njihovu domovinu u februaru 2022. godine, pri čemu je velika većina krenula u susedne zemlje i druge evropske nacije.

Istraživanje koje prati razvojne planove i rezultate integracije Ukrajinaca širom Evrope pokazuje da je oko početka ove godine 58% reklo da i dalje planira da se vrati kući kada bude bezbedno, a 7% želi da se uskoro vrati u Ukrajinu. Samo 8% planira da se nastani van Ukrajine.

Studija, za koju su anketirane 11.783 ukrajinske izbeglice, pokrenuta je u junu 2022. Vodio ju je dr Cevat Girai Aksoi, sa Odeljenja za političku ekonomiju King’sa, u partnerstvu sa agencijom za istraživanje i istraživanje Verian. Dr Aksoi i njegov tim su pratili promene planova izbeglica tokom perioda od 18 meseci, beležeći njihovu lokaciju, planove povratka i napore za integraciju kao što su posao, obuka ili učenje.

Njihov rad je otkrio da je u početku dve trećine ispitanih nameravalo da se vrati kući kada uslovi postanu bezbedni, iako je taj procenat nastavio da opada kako je vreme prolazilo. Naime, 33% onih koji su planirali da se vrate to je već učinilo, dok se niko od onih koji su nameravali da se trajno nastani u inostranstvu nije vratio.

Istraživanje je takođe pokazalo da je oslobađanje matičnog okruga izbeglice značajno povećalo njihovu verovatnoću povratka. Međutim, intenzivan sukob u njihovim matičnim opštinama smanjio je verovatnoću povratka u ta specifična područja, iako uopšte nije odvratio povratak u Ukrajinu.

Koristeći istu anketu, studija dr Aksoja i njegovih koautora takođe je istakla da su izbeglice koje ne nameravaju da se vrate u Ukrajinu uložile više u sticanje lokalnog ljudskog kapitala, kao što su jezičke veštine i integracija na tržište rada, sa onima čiji su okrugi ostala okupirana od strane Rusa, veća je verovatnoća da će ulagati u svoju integraciju zbog nižih namera povratka.

Autori studije su rekli: „Uspeh posleratne rekonstrukcije i razvoja u Ukrajini će u velikoj meri zavisiti od kvantiteta i kvaliteta dostupnog ljudskog kapitala. Ukrajinsko stanovništvo je opadalo čak i pre ruske invazije, pri čemu je broj umrlih bio veći od broja rođenih godišnje od 1991.

„Štaviše, sveprisutna korupcija i nisko poverenje u pravosuđe — što je podvučeno rangiranjem Ukrajine na 104. mestu od 180 zemalja u Indeksu percepcije korupcije za 2023. — deluju kao faktori odvraćanja od povratne migracije.

„Kritični izazov za Ukrajinu biće da iskoristi zajedničku svrhu koju je rat podstakao kako bi pokrenuo šire institucionalne i kulturne promene. Rešavajući ove izazove, Ukrajina može poboljšati privlačnost povratka za izbeglice i efikasno iskoristiti svoj ljudski kapital u posleratnom periodu. proces obnove“, rekli su dr Aksoi i koautori.