Istraživači su napravili ekološki prihvatljiv sistem za isporuku pesticida

Istraživači su napravili ekološki prihvatljiv sistem za isporuku pesticida

Istraživački tim koji predvode prof. Vu Džengjan i Džang Jia sa Instituta za fizičke nauke Hefei Kineske akademije nauka razvio je novi ekološki prihvatljiv način za isporuku pesticida korišćenjem poroznih mikrosfera napravljenih od haloizitnih nanocevi (HNT).

Ove mikrosfere se formiraju reverzibilnim interakcijama metal-ligand koordinacije, čineći ih osetljivim na promene pH, vlažnosti i enzima. Rezultati su objavljeni u časopisu Small.

Tradicionalne formulacije pesticida su ograničene njihovim brzim oslobađanjem, što rezultira niskom efikasnošću i ozbiljnim rizicima po životnu sredinu. Da bi ovo rešili, istraživači razvijaju zelenije pesticide sa svojstvima kontrolisanog oslobađanja. Poboljšanje oslobađanja postojećih aktivnih sastojaka je jednostavniji i efikasniji način za poboljšanje efikasnosti i smanjenje ekoloških rizika, čime se smanjuje zloupotreba.

U ovoj studiji, istraživači su ubacili insekticid avermektin (AVM) i herbicid prometrin (PMT) u HNT mikrosfere. Zatim su obložili mikrosfere kompleksom taninske kiseline/gvožđa, proizvodeći dva pesticida sa kontrolisanim oslobađanjem pod nazivom HCEAT i HCEPT. Ove nove formulacije imaju visok kapacitet punjenja pesticida i efikasno oslobađaju pesticide kao odgovor na slabe kiseline.

Pored toga, ovi pesticidi pokazuju poboljšanu otpornost na ultraljubičasto svetlo, bolju folijarnu adheziju i smanjeno ispiranje u zemljište, bez uočenih štetnih efekata na biljke i organizme u zemljištu.

„Ovaj pristup bi mogao dovesti do efikasnije i ekološki prihvatljivije upotrebe pesticida u poljoprivredi, podržavajući održive poljoprivredne prakse“, rekao je Teng Guopeng, prvi autor studije.