Istraživači otkrivaju novi put za poboljšanje ishoda traumatskih povreda mozga

Istraživači otkrivaju novi put za poboljšanje ishoda traumatskih povreda mozga

Tim vodećih australijskih zdravstvenih istraživača razvio je novi „rečnik“ za bolje predviđanje ishoda za ljude koji su doživeli umereno-tešku traumatsku povredu mozga (TBI). Rad je objavljen u časopisu Journal of Neurotrauma.

Australijska inicijativa za traumatske povrede mozga (AUS-TBI) je konzorcijum akademika, istraživača i zdravstvenih radnika iz institucija širom zemlje.

Radeći zajedno na razumevanju faktora koji bi mogli da se koriste za predviđanje ishoda nakon TBI u studiji koju je podržala misija australijskog fonda za medicinska istraživanja za TBI, tim je ispitao faktore koji se odnose na socijalnu podršku, zdravlje, kliničku negu, biološke markere, akutne intervencije, i dugoročnije ishode.

Objavljen u osam članaka u posebnom izdanju časopisa Journal of Neurotrauma, ovaj rad je kulminirao u Rečniku jedinstvenih podataka: glavnoj listi informacija koje bi – ako se prikupe – dale najbolje šanse da se razume kako će se osoba oporaviti od povrede mozga.

Rukovodilac konzorcijuma i zamenik prorektora Univerziteta Curtin, profesor istraživanja Melinda Ficdžerald, rekla je da je predviđanje ishoda svakog pojedinca nakon TBI kritično, ali i veoma teško.

„Stopa i stepen oporavka nakon umereno-teške TBI uveliko variraju, delom zbog složene i raznolike prirode ovih povreda“, rekao je profesor Ficdžerald.

„Uprkos decenijama empirijskog istraživanja, predviđanje ishoda nakon TBI za pojedinačne pacijente ostaje neprecizno: imamo samo delimično razumevanje o tome šta se radi o osobi, njenoj povredi, njenom okruženju ili brizi koja ublažava i/ili određuje višestruke ishode koji doprinose njihovom kvalitetu života.

„Trenutno ne postoji indikator ili grupa indikatora koji mogu u dovoljnoj meri predvideti ishod lečenja ili reagovanje da bi omogućili personalizovanu akutnu negu i rehabilitaciju za pacijente sa TBI.

Da bi napravio Rečnik pojedinačnih podataka, tim AUS-TBI je ispitao hiljade objavljenih istraživačkih članaka koji izveštavaju o faktorima koji mogu uticati na oporavak osobe, kao što su njihova medicinska istorija, društveni kontekst, biološki markeri, nivo lične podrške, efikasnost lečenja i još mnogo toga.

Tim se takođe opširno konsultovao sa ljudima koji su doživeli TBI, uključujući savetodavnu grupu za Aboridžine i Tores Strait Islander, kako bi razvili Rečnik jedinstvenih podataka prediktivnih markera zajedno sa smernicama o tome kako ih prikupiti u koordinisanom, kulturološki osetljivom nacionalnom pristupu.

Koautor dr Sarah Hellevell, sa Curtinovog Fakulteta zdravstvenih nauka, Instituta za istraživanje zdravstvenih inovacija Curtin i Instituta Perron, rekla je da je pružanje personalizirane nege kako bi se osigurali najbolji ishodi za pacijente kritično, jer su TBI često katastrofalne i imaju doživotni uticaj na pacijente , njihove porodice, radna mesta, sistem krivičnog pravosuđa i društvo u celini.

„Teški TBI ima stopu mortaliteta od 30–40%, manje od 50% pacijenata postiže dugoročnu nezavisnost, a nove povrede dodaju 2 milijarde dolara direktnih troškova za život Australije svake godine“, rekao je dr Helevel.

„Između 2006. i 2015. nije bilo promene u preživljavanju ili funkcionalnim ishodima nakon TBI, što je dokazalo potrebu za boljim, ciljanim strategijama upravljanja za smanjenje smrtnosti i poboljšanje kvaliteta života ovih pojedinaca i smanjenje negativnih uticaja na porodice i društvo.