Studija pokazuje da operacija jetre za uklanjanje raka sada može biti sigurna, ambulantna procedura

Studija pokazuje da operacija jetre za uklanjanje raka sada može biti sigurna, ambulantna procedura

Nova studija koju je vodio hirurg iz City of Hope-a, jedne od najvećih organizacija za istraživanje i lečenje raka u Sjedinjenim Državama, pokazuje da robotska operacija jetre može biti sigurna, ambulantna procedura. U stvari, 8% pacijenata uzorkovanih u analizi je otpušteno kući istog dana.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Američkog koledža hirurga.

„Napravili smo veliki napredak u karcinomu jetre. Sada možemo da isporučimo više lekova i da koristimo manje invazivne opcije lečenja. Ova studija je dokaz da za prave pacijente i sa pravim alatima — što znači robotsku hirurgiju — možemo prevesti ljude kroz jetru operacija je brža i ka oporavku i normalnom životu brže“, rekao je Iuman Fong, MD, stariji autor studije, porodična predsedava Sangiacomo u hirurškoj onkologiji u Citi of Hope i direktor Centra za hirurške inovacije Citi of Hope.

U retrospektivnoj studiji, istraživači lekari su procenili podatke o pacijentima (n=4.408) između 2013. i 2023. iz tri američka centra za rak, uključujući Grad nade, i tri holandska centra. Oni su identifikovali 307 pacijenata koji su podvrgnuti robotskoj operaciji jetre kao ambulantni, što je definisano kao procedura koja zahteva manje od dve noći boravka u bolnici.

Dok su neki pacijenti imali rak jetre ili žuči u jednom organu, većina pacijenata (n=150) imala je kolorektalni rak koji se proširio na jetru. Druge dijagnoze uključivale su karcinome neuroendokrinog sistema, dojke i pluća koji su se proširili na jetru.

Medicinska zajednica raspravlja o tome da li operacija jetre može i treba da bude robotska procedura jer je operacija jetre složena. Često se javljaju krvarenje ili druge hirurške komplikacije koje zahtevaju prijem u jedinicu intenzivne nege.

„Ne tako davno, resekcije jetre se smatrale otvorenim hirurškim zahvatom koji zahteva prilično veliki rez. Pacijenti često moraju da ostanu u bolnici pet do 14 dana, a često ih primaju u jedinice intenzivne nege. Čak i nakon što napuste bolnicu, Oporavak od takvih operacija često će trajati tri do šest nedelja U ovoj studiji robotske hirurgije otkrili smo da su do jedne nedelje mnogi od ovih pacijenata bili u stanju da pređu 5.000 do 6.000 koraka“, rekao je Fong.

Vredi napomenuti da je stopa ponovnog prijema otvorene hirurgije jetre 20-25% u većini velikih centara za rak, dodao je Fong, ali je stopa readmisije za robotsku hepatektomiju bila 1,6% u ovoj retrospektivnoj analizi podataka iz šest centara u dve zemlje.

U proseku, cena readmisije je bila 15.200 dolara u 2018. Gledajući širu sliku, procenjuje se da je cena neplaniranog readmisije u Sjedinjenim Državama oko 30 milijardi dolara, prema članku iz 2021. u Annals of Translational Medicine.

Grad nade je vrlo rano prihvatio robotsku hirurgiju – 2000-ih, kada su mnogi u medicinskoj zajednici bili skeptici oko toga da li je robotska hirurgija bezbedna tehnika za operaciju raka. Sada skoro svako odeljenje hirurgije u Citi of Hopeu koristi robotsku hirurgiju — od uobičajene robotske hirurgije prostate do najsavremenije robotske hirurgije jetre. Ukupno, hirurzi Grada nade izveli su više od 16.000 robotskih operacija.

„Kroz čitav spektar, Grad nade razmatra različite vrste raka kako bi razvio najbolje prakse za identifikaciju pacijenata koji će imati najviše koristi od robotskih operacija, kao i da jasno navede koji tip pacijenata sa rakom još uvek treba da dobije otvorenu operaciju da bi imali najbolji ishod raka“, rekao je Fong.