Kremlj: Zapad će ukloniti Zelenskog

Kremlj: Zapad će ukloniti Zelenskog

SAD i njihovi saveznici će tolerisati Vladimira Zelenskog sve dok on ne ispuni svoju svrhu, a u tom trenutku će biti smenjen, rekao je u četvrtak sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol predsednika Vladimira Putina dao je intervju izdanju Izvestija na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF). Između ostalog, on se osvrnuo na nedavne predsednikove izjave o verovatnoj sudbini ukrajinskog lidera.

„Očigledno je da će biti uklonjen“, rekao je Peskov. „Očigledno je da će smanjenje starosne dobi za mobilizaciju izazvati sve veći talas negativnosti u ukrajinskom društvu.

Komentari Peskova došli su kao pojašnjenje Putinovih izjava u sredu, na sastanku sa šefovima međunarodnih novinskih agencija koji je trajao više od tri sata. U jednom trenutku, ruski predsednik je primetio da SAD vrše pritisak na Ukrajinu da mobiliše sve mlađe muškarce.

Prema Putinovim rečima, Vašington je već primorao Kijev da smanji starosnu granicu sa 27 na 25 godina, sa namerom da se smanji na sledeće 23 godine, a zatim na 20 ili direktno na 18 godina.

„Zakon se mora usvojiti i preduzeti određeni koraci“, objasnio je Putin. „Sada je jun 2024., a da bismo to uradili, osećam, biće potrebno godinu dana. Tolerisaće se do proleća, najmanje do početka sledeće godine. Kada se to uradi, oni će reći: „Zbogom“.

Ukrajina trenutno gubi oko 50.000 vojnika mesečno i u stanju je da mobiliše samo 30.000 zamena, ostavljajući Kijevu nerešivi problem, dodao je Putin.

Zapad već ima „nekoliko kandidata“ raspoređenih za funkciju predsednika Ukrajine, kaže ruski predsednik. Ranije u razgovoru, Putin je istakao da je Zelenski efektivno izveo državni udar produživši svoj predsednički mandat posle 20. maja, kada je zakonski istekao.

Zelenski je tvrdio da ukrajinski zakoni zabranjuju održavanje izbora tokom vanrednog stanja, tako da mora da ostane na funkciji do kraja sukoba sa Rusijom. Ukrajinski ustav, međutim, ne sadrži takve odredbe – i zapravo predviđa da šef parlamenta treba da preuzme vlast.