UN pozivaju Belorusiju da istraži mučenje i smrt političkih zatvorenika

UN pozivaju Belorusiju da istraži mučenje i smrt političkih zatvorenika

Specijalni predstavnici Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvali su beloruske vlasti da istraže mučenje i smrt političkih zatvorenika.

U izveštaju koji je izradio specijalni izvestilac UN za Belorusiju navodi se da je pet osoba koje su umrle u pritvoru u Belorusiji osuđene na osnovu politički motivisanih optužbi.

U izveštaju se navodi da niko od preminulih nije podvrgnut obdukciji i navodi se da činjenica da su zatvorenici umrli u zatvoru „stvara pretpostavku o proizvoljnom lišenju života od strane državnih organa“. Pozvao je beloruske vlasti da pokrenu „brz, efikasne, nepristrasne i transparentne istrage o svim smrtnim slučajevima u pritvoru“.

Zastupnici UN za ljudska prava su rekli da su posebno zabrinuti zbog nekoliko beloruskih opozicionih političara, advokata i aktivista koji su trenutno u zatvoru, a gde se ne zna više od godinu dana.

Prema podacima centra za ljudska prava Viasna, trenutno se iza rešetaka u zemlji nalazi 1.401 politički zatvorenik, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjalijatskog.

U izveštaju UN kritikuju se uslovi u beloruskim zatvorima i navodi se da su zatvorenici podvrgnuti „mučenju i drugom okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju u pritvorskim mestima“.

Posebno se izdvajaju politički zatvorenici, navodi se u izveštaju, jer su navodno naterani da nose posebnu žutu oznaku, često su smešteni u samice i lišeni komunikacije sa spoljnim svetom.

Predsednik Aleksandar Lukašenko je 2020. godine predvodio oštru akciju protiv svojih kritičara kada je sebe proglasio pobednikom izbora koje su beloruska opozicija i Zapad široko odbacili kao lažne. U izveštaju UN se navodi da su vlasti u Belorusiji sprovele „ciljano iskorenjivanje“ civilnog društva u Belorusiji od spornog Lukašenkovog izbora.

„Situacija sa ljudskim pravima u Belorusiji i dalje je izuzetno zabrinjavajuća“ i zahteva stalnu pažnju, navodi se u izveštaju.