Hablov teleskop prešao u stanje hibernacije zbog kvara žiroskopa

Hablov teleskop prešao u stanje hibernacije zbog kvara žiroskopa

NASA je saopštila da je svemirski teleskop Habl prešao u stanje hibernacije pre više od nedelju dana zbog kvara jednog od njegovih preostalih žiroskopa, ključnog dela sistema za precizno pozicioniranje. Iako su pokušaji popravke žiroskopa propali, Habl će nastaviti da radi sa jednim preostalim žiroskopom, što će ograničiti njegove naučne mogućnosti.

Menadžer NASA projekta, Patrik Kraus, izjavio je da, iako će Habl sada biti manje agilan i biće mu potrebno više vremena da dosegne mete, teleskop bi trebalo da nastavi sa otkrivanjem naučnih podataka do kraja ove i sledeće decenije. NASA trenutno ne razmatra misiju podizanja teleskopa na višu orbitu, uprkos ponudi milijardera koji je kupio letove SpaceX-a da sponzoriše i obavi posao. Direktor astrofizike NASA, Mark Clampin, naveo je da rizici takve misije prevazilaze potencijalne koristi i da će biti potrebna dodatna analiza.

Habl je lansiran u orbitu 1990. godine, ali se suočio s problemima zbog deformisanog ogledala koje je izazvalo zamagljen vid. Popravke koje su izvršili astronauti omogućile su Hablovom „oku“ da vidi drevne galaksije i druge kosmičke dragulje s impresivnim detaljima. Tokom poslednje posete astronauta 2009. godine, Habl je dobio šest novih žiroskopa, od kojih su tri već prestala da rade. Sada će jedan od preostala dva žiroskopa biti korišćen za pozicioniranje, dok će drugi ostati u rezervi.

Hablov naslednik, Veb svemirski teleskop, lansiran je 2021. godine i preuzeo je mnoge od Hablovih misija, ali Habl i dalje ima jedinstvenu ulogu u istraživanju svemira.