Zemljotresi u severnom centralnom Japanu srušili su 5 kuća koje su oštećene u januarskom zemljotresu

Zemljotresi u severnom centralnom Japanu srušili su 5 kuća koje su oštećene u januarskom zemljotresu

Rano ujutru u ponedeljak, zemljotresi su ponovo pogodili severno-centralni region Išikave u Japanu, koji se još uvek oporavlja od snažnog zemljotresa koji je zadesio područje 1. januara. Najnoviji potresi, jačine 5,9 i 4,8 stepeni po Rihterovoj skali, nisu izazvali veću štetu.

Epicentar prvog zemljotresa nalazio se na severnom vrhu poluostrva Noto, a nekoliko minuta kasnije usledio je manji zemljotres. Japanska meteorološka agencija (JMA) je saopštila da nije bilo cunamija.

U gradu Vadžima, pet kuća koje su već bile oštećene u januarskom zemljotresu su se srušile, ali nije bilo većih šteta ili povreda opasnih po život. U gradu Cubata, udaljenom oko 100 kilometara jugozapadno od epicentra, jedna stanovnica je zadobila lakše povrede prilikom pada sa kreveta usled potresa.

Satoši Harada, zvaničnik JMA za seizmologiju i cunami, izjavio je da su najnoviji potresi verovatno naknadni potresi zemljotresa od 1. januara jačine 7,6 stepeni po Rihteru. Harada je upozorio građane da budu oprezni, posebno u blizini ranije oštećenih zgrada.

Šinkansen super-ekspres vozovi i druge železničke usluge su bile privremeno obustavljene radi bezbednosnih provera, ali većina njih je ubrzo nastavila sa radom, saopštila je Vest Japan Railvai Co.

Nije bilo zabeleženih abnormalnosti u dve obližnje nuklearne elektrane, prema Upravi za nuklearnu regulaciju. Elektrana Šika na poluostrvu Noto imala je manja oštećenja, ali to nije uticalo na funkcije hlađenja dva reaktora.

Hokuriku Electric Pover Co. je saopštio da nije bilo nestanka struje.

Najnoviji potresi izazvali su strah među stanovnicima koji se još uvek bore sa posledicama novogodišnjeg zemljotresa. Javna televizija NHK prikazala je ljude kako izlaze iz svojih domova i privremenih skloništa kako bi proverili potencijalnu dodatnu štetu.

„Mnogi ljudi koji žive u centrima za evakuaciju mora da su bili uplašeni“, rekao je glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši, pozivajući na oprez zbog mogućih klizišta i pada kamenja u pogođenim oblastima.

Rekonstrukcija u planinskim predelima poluostrva teče sporo, a mnoge oštećene kuće ostaju netaknute. U Vadžimi, jednom od najteže pogođenih područja, operater gostionice je izjavio za NHK da se sakrio ispod stola na recepciji kada je zemljotres pogodio u ponedeljak, što ga je podsetilo na januarske potrese i zabrinulo zbog ponovnog velikog zemljotresa.

Podaci Agencije za upravljanje požarima i katastrofama (FDMA) navode da je u zemljotresu 1. januara poginulo 260 ljudi, uključujući one koji su kasnije umrli od stresa, bolesti i drugih uzroka povezanih sa zemljotresom. Tri osobe se još uvek vode kao nestale, a više od 3.300 stanovnika je i dalje evakuisano.