Tinejdžeri mogu doživeti kašnjenje u progresiji bipolarnog poremećaja nakon velikog depresivnog poremećaja

Tinejdžeri mogu doživeti kašnjenje u progresiji bipolarnog poremećaja nakon velikog depresivnog poremećaja

Adolescenti mogu doživeti odloženo napredovanje bipolarnog poremećaja (BD) nakon dijagnoze velikog depresivnog poremećaja (MDD), prema studiji objavljenoj na mreži 29. maja u JAMA Psihijatrija.

Dr Adrian E. Desai Bostrom, dr, sa Instituta Karolinska u Stokholmu, i kolege su ispitali povezanost starosti na početku MDD sa ranim prelaskom na BD i kasnijom upotrebom psihijatrijskih bolničkih usluga kao indikatora ozbiljnosti. Analiza je obuhvatila 114 odraslih i 114 mladih koji su učestvovali u Stokholmskoj MDD kohorti (1997-2018), koja je obuhvatala i ambulantnu i bolničku negu.

Istraživači su otkrili da je znatno manja verovatnoća da će mladi preći u ranu tranziciju (odnos šanse, 0,42), uprkos tome što su imali više ambulantnih poseta (srednja poseta mesečno, 1,21 naspram 0,97 za odrasle). Nakon dijagnoze BD, obe grupe su imale značajno smanjenu bolničku negu, što se slaže sa značajnim padom upotrebe antidepresiva bez povećane upotrebe litijuma.

„Ovi rezultati naglašavaju vitalnu važnost rane i tačne dijagnoze BD kod mladih, posebno u stacionarnim uslovima, i nude ključne uvide za prilagođavanje farmakoloških strategija kod pacijenata koji doživljavaju prvu epizodu MDD u riziku za prelazak na BD“, pišu autori.

Dva autora su otkrila veze sa Janssen Švedskom.