Veterani Drugog svetskog rata odlaze u Francusku na 80. godišnjicu Dana D

Veterani Drugog svetskog rata odlaze u Francusku na 80. godišnjicu Dana D

Više od 60 veterana Drugog svetskog rata otputovalo je u petak iz Dalasa u Francusku, gde će učestvovati u ceremonijama obeležavanja 80. godišnjice Dana D.

Grupa se kreće od 96 do 107 godina, prema American Airlines-u, koji ih prvi leti za Pariz. Let je jedan od nekoliko koji veterane vode u Francusku na komemoraciju.

Grupa će učestvovati u ceremoniji polaganja venaca na američkom groblju u Surenu, posetiti Ajfelov toranj i pridružiti se dnevnoj ceremoniji poznatoj kao le Ravivage de la Flamme, koja odaje počast poginulim francuskim vojnicima kod Trijumfalne kapije.

Zatim se odlaze u oblast Normandije na događaje koji uključuju ceremonije polaganja venaca na plažama Omaha i Juta, dva mesta za iskrcavanje savezničkih snaga.

Skoro 160.000 savezničkih vojnika, 73.000 iz Sjedinjenih Država, iskrcalo se u Normandiji 6. juna 1944. godine, u masivnoj amfibijskoj operaciji osmišljenoj da probije snažno utvrđenu nemačku odbranu i započne oslobađanje Zapadne Evrope.

Na sam Dan D je ubijeno ukupno 4.414 savezničkih vojnika, uključujući 2.501 Amerikanca. Više od 5.000 je ranjeno.

Grupa koja putuje iz Dalasa uključuje šest dobitnika Medalja časti iz ratova u Iraku, Avganistanu i Vijetnamu koji žele da odaju počast veteranima Drugog svetskog rata.

Tu su i dve Rosie the Riveters, koje predstavljaju žene koje su radile u fabrikama i brodogradilištima tokom rata.

Stotine hiljada vojnih žena iz savezničkih zemalja takođe su radile u ključnim neborbenim ulogama kao što su razbijači šifri, crtači brodova, radarski operateri i kartografi.

U Francuskoj se održavaju razne ceremonije u znak sećanja na taj dan i zahvalnosti veteranima, od kojih će neki preći dug transatlantski put uprkos poodmaklim godinama, umoru i fizičkim poteškoćama.

„Nikada nećemo zaboraviti. I moramo im reći“, rekao je za Asošijeted pres Filip Etjen, predsednik organizatora komemoracije Liberation Mission.