Melinda Frenč Gejts povećava podršku ženama i devojkama

Melinda Frenč Gejts povećava podršku ženama i devojkama

Melinda Frenč Gejts, poznata filantropkinja, objavila je posvećenost doniranju milijardu dolara za podršku ženama i devojkama do 2026. godine. Ova značajna najava ima potencijal da probije dugogodišnji plafon od 2% filantropskih sredstava u Sjedinjenim Državama koja direktno idu ženama i devojkama.

Frenč Gejts je već decenijama aktivna u filantropiji, prvo kao suosnivač Fondacije Bil i Melinda Gejts, a zatim kroz svoju organizaciju Pivotal Ventures, osnovanu 2015. godine. Njen dugogodišnji rad uključuje korišćenje resursa, izgradnju mreža, javno zagovaranje i profitne investicije kako bi se podržale žene i devojke.

Jacqueline Ackerman, privremena direktorka Instituta za filantropiju za žene na Porodičnoj školi filantropije Lili Univerziteta u Indijani, ističe da posvećenost Frenč Gejts ima potencijal da značajno poveća filantropska davanja ženama. „Jedan donator može napraviti razliku, ali za dugoročne promene potrebna je inspiracija drugih donatora i deo šireg pokreta,“ rekla je Akerman.

Kao deo svojih nedavnih aktivnosti, Frenč Gejts je podržala organizaciju Illuminative, koju je osnovala Cristal Echo Hawk, sa 20 miliona dolara. Echo Hawk će koristiti podršku Nacionalnog filantropskog fonda za istraživanje mogućnosti podrške domorodačkim ženama i devojkama.

Ranije, Frenč Gejts je u saradnji sa Mekenzi Skot i Porodičnom fondacijom Čarlsa i Lin Šusterman dodelila 40 miliona dolara za četiri organizacije koje rade na rodnoj ravnopravnosti. Takođe je posvetila više od 5 miliona dolara za program Vomen Moving Millions, kako bi ohrabrila članice da daju za unapređenje moći i uticaja žena.

Izvršna direktorka Vomen Moving Millions, Sara Hake Berd, ističe da mali procenat filantropskih sredstava namenjenih ženama i devojkama ograničava kapacitet organizacija da brzo reaguju i sprovode dugoročne strategije. Frenč Gejtsova posvećenost ima potencijal da promeni ovu dinamiku, omogućujući organizacijama kao što su Nacionalna alijansa domaćih radnika i Centar Ujedinjene demokratije Sjedinjenih Država da ostvare svoje ciljeve.

Predsednica Nacionalne alijanse domaćih radnika, Ai-jen Poo, vidi Frenč Gejtsovu posvećenost kao inspiraciju za druge donatore. „Ne bih se iznenadila da vidim mnogo više žena koje će se javiti i u bilo kom svojstvu koje imaju, hrabro se uzdići do ovog trenutka,“ rekla je ona.

Ova najava Frenč Gejts ima potencijal da značajno unapredi filantropsku podršku ženama i devojkama, stvarajući talas promena i inspirišući druge da slede njen primer.