Severna Koreja je lansirala raketu koja je verovatno nosila drugi špijunski satelit

Severna Koreja je lansirala raketu koja je verovatno nosila drugi špijunski satelit

Severna Koreja je izvršila lansiranje rakete u ponedeljak uveče, što je verovatno bilo povezano sa slanjem svog drugog vojnog špijunskog satelita u orbitu. Ovo dešavanje usledilo je nakon što je najava planova za postavljanje satelita izazvala negativne reakcije kod susednih zemalja.

Južnokorejski štab je objavio da je identifikovao putanju lansiranja koji se veruje da je povezan sa špijunskim satelitom, ispaljen iz glavnog svemirskog centra Severne Koreje na severoistoku u 22:44 časova u ponedeljak. Raketa je lansirana u južnom pravcu od zapadne obale Korejskog poluostrva, a četiri minuta nakon lansiranja primećeni su fragmenti u vodi. Južnokorejske i američke obaveštajne službe trenutno analiziraju ishod ovog lansiranja.

Pre toga, Severna Koreja je obavestila japansku obalsku stražu o nameri da lansira „satelitsku raketu“ tokom perioda od ponedeljka do 3. juna. Nakon ovog događaja, japanska premijerova kancelarija je ukinula raketnu uzbunu za ostrvo Okinava, sa saznanjem da projektil nije bio usmeren ka njihovoj teritoriji.

Prošlog novembra, Severna Koreja je uspela da lansira svoj prvi vojni izviđački satelit u orbitu, kao deo napora za izgradnju svemirske infrastrukture radi nadzora i suočavanja sa vojnim pretnjama koje dolaze iz SAD. Kim Džong Un, vođa Severne Koreje, najavio je planove za lansiranje još tri vojna špijunska satelita do 2024. godine.

Ovo lansiranje je usledilo nakon dva neuspela pokušaja. Prilikom prvog pokušaja, raketa sa satelitom se srušila u okean odmah nakon poletanja, dok je drugi pokušaj bio neuspešan zbog greške u sistemu za hitno miniranje tokom leta treće faze.

Ujedinjene nacije zabranjuju Severnoj Koreji da sprovodi lansiranja satelita, smatrajući ih kao prikriveno testiranje tehnologije za rakete velikog dometa. Iako Severna Koreja tvrdi pravo na lansiranje satelita i testiranje raketa, međunarodna zajednica ostaje skeptična. Kim ističe da će špijunski sateliti omogućiti bolji nadzor vojnih aktivnosti SAD i Južne Koreje, jačajući time pretnju koju predstavljaju njeni raketni programi.

Severna Koreja pruža informacije o lansiranju Japanu, s obzirom na koordinaciju japanske obalske straže i distribuciju informacija o pomorskoj bezbednosti u istočnoj Aziji.