Pijani vozači e-skutera suočavaju se sa kaznama u Rusiji

Pijani vozači e-skutera suočavaju se sa kaznama u Rusiji

Parlamentarni odbor u Rusiji preporučio je uvođenje novih zakona koji ciljaju na prekršaje u vezi sa korišćenjem e-skutera, u nameri da se suzbiju incidenti i nepravilnosti povezane sa ovim električnim vozilima. Prema zvaničnim podacima koje je preneo TASS, prošle godine je u Rusiji 43 osobe izgubile život u nesrećama sa e-skuterima i sličnim uređajima za ličnu mobilnost. U poslednjih pet godina, broj incidenata povezanih sa ovim vozilima značajno je porastao, posebno zbog širenja flote za iznajmljivanje u većim gradovima širom zemlje.

Odbor ruskog parlamenta za izgradnju države preporučio je usvajanje zakona o uređajima za mobilnost koji je nedavno predložen od strane grupe senatora. Predložene mere podrazumevaju kazne do 30.000 rubalja (338 dolara) za pijane vozače e-skutera, kao i za one koji odbiju alkotestiranje. Za bicikliste, kazne ostaju nepromenjene, do 1.500 rubalja.

U skladu sa novim zakonom, kazne za prekoračenje brzine mogući su do 5.000 rubalja u ekstremnim situacijama, sa sličnom kaznom za korisnike e-skutera i bicikliste koji napuste mesto nesreće. Takođe, vožnja e-skutera sa putnikom, korišćenje ovih vozila na autoputevima, kao i nepoštovanje pravila na pešačkim prelazima su među prekršajima koji će biti kažnjavani.

Moskovske vlasti su najavile oštrije mere protiv vozača e-skutera koji parkiraju svoje uređaje na neodgovarajućim mestima, ističući da takvo ponašanje ometa saobraćaj i pešake. Pariski autoriteti su, s druge strane, otišli korak dalje, uklanjajući deljive e-skutere sa gradskih ulica počev od 1. septembra 2023.

E-skuteri su postali predmet kontroverze u gradovima širom sveta, budući da mnogi smatraju da su brzi za pešačke staze, a sporiji za saobraćajne puteve, predstavljajući značajnu smetnju za ostale učesnike u saobraćaju.