Nije moguće tražiti britanskog penjača i njegovog vodiča koji su nestali na Everestu, kaže zvaničnik

Nije moguće tražiti britanskog penjača i njegovog vodiča koji su nestali na Everestu, kaže zvaničnik

Nepalski zvaničnik je izjavio da trenutno nije moguće tražiti britanskog penjača Danijela Pola Patersona (40) i njegovog lokalnog vodiča Pas Tenjija (23), koji su nestali nakon što su stigli na vrh Mont Everesta pre šest dana. Obojica su pala prilikom spuštanja sa veoma velike visine na kineskoj strani planine, što će zahtevati dalju koordinaciju za formiranje grupe za pretragu.

Paterson i Tenji su prijavljeni kao nestali u utorak na najvišem vrhu sveta koji se nalazi na granici između Kine i Nepala. Zvaničnik Khim Lal Gautam, koji nadgleda penjače iz Everestovog baznog kampa, rekao je da su pali sa dna Hilari stepenice, koja se nalazi na oko 8.800 metara visine, prema Kangshung Faceu na Tibetu.

Ova sezona penjanja, koja je počela u martu i očekuje se da će se završiti za nekoliko dana, već je odnela četiri života — dva Mongola, jednog Nepalca i jednog Kenijca. Vodič kenijskog penjača, Navang Šerpa, nestao je od 22. maja.

Prošle godine, 18 penjača je poginulo dok su pokušavali da se popnu na podmuklu planinu od 8.849 metara, prema nepalskom odeljenju za planinarenje.

Gautam je izjavio da će biti teško tražiti nestale penjače jer su pali na strani Tibeta kojoj je potrebna koordinacija sa kineskim vlastima. Kangshung Face je jedna od istočnih strana planine Tibeta, koju kontroliše Kina.

Stotine penjača uspešno su se popeli na Everest ovog meseca tokom kratkog perioda lepog vremena. Penjači su prijavili uobičajeni broj planinara na putu do vrha ove nedelje. Tendi Šerpa, koji se penjao na vrh 17 puta, uključujući dva puta ovog meseca, rekao je da su penjači bili organizovani i koristili svoje iskustvo i stručnost da se kreću kroz gomilu.

Phunjo Jangmu Lama, koja je bila deo Tendijevog penjačkog tima, uspela je da se popne na vrh za 14 sati i 31 minut, povrativši titulu najbrže penjačice na Mont Everest. Lama je rekla da je većina njenog uspona protekla glatko, bez ikakvih dugih zaustavljanja.

Nedavno su se neki žalili da planina postaje pretrpana penjačima i prljava zbog smeća. Kanča Šerpa (91), jedini preživeli član prve ekspedicije koja je osvojila Everest, izjavio je u martu da bi trebalo smanjiti broj dozvola za penjanje kako bi se smanjila gužva i očistila planina.

Tokom prolećne sezone penjanja 2023. godine, 667 penjača se popelo na vrh, dovodeći hiljade pomoćnog osoblja u bazni kamp i izazivajući zabrinutost zbog stvaranja smeća i otpada.