Kineski i japanski lideri putuju u Južnu Koreju na svoj prvi trilateralni sastanak od 2019

Kineski i japanski lideri putuju u Južnu Koreju na svoj prvi trilateralni sastanak od 2019

Kineski i japanski lideri trebalo je da stignu u Seul i da se sastanu sa predsednikom Južne Koreje odvojeno u nedelju, dan pre nego što se okupe na svom prvom trilateralnom sastanku posle više od četiri godine.

Od trilateralnog sastanka Južna Koreja-Kina-Japan u ponedeljak u ponedeljak se ne očekuju veće najave. Ali samo obnavljanje trostranih pregovora na najvišem nivou dobar je znak i ukazuje na to da su tri azijska suseda namera da poboljšaju svoje odnose.

Sastanak trilateralnih lidera trebalo je da se održava svake godine nakon njihovog inauguracionog okupljanja 2008. Ali sastanak je u zastoju od poslednjeg u decembru 2019. u Čengduu u Kini zbog pandemije COVID-19 i složenih veza između tri zemlje.

Nakon dolaska u Seul u nedelju, kineski premijer Li Ćiang i japanski premijer Fumio Kišida održaće bilateralne razgovore sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom kako bi razgovarali o načinima unapređenja saradnje i drugim pitanjima, prema južnokorejskim zvaničnicima. Očekuje se da će se Li i Kišida sastati i bilateralno.

Kada se Ioon, Li i Kishida sastanu na trilateralnoj sednici u ponedeljak, oni će razgovarati o saradnji u šest specifičnih oblasti — međuljudskoj razmeni, klimatskim promenama, trgovini, zdravstvenim pitanjima, tehnologiji i odgovorima na katastrofe, saopštila je predsednička kancelarija Južne Koreje. .

Osetljive teme kao što su nuklearni program Severne Koreje, kineska tvrdnja o samoupravnom Tajvanu i teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru nisu među zvaničnim tačkama dnevnog reda. Međutim, neki stručnjaci kažu da će o nuklearnom programu Severne Koreje — koji predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za Južnu Koreju i Japan — verovatno razgovarati među trojicom lidera, iako je nejasno da li će i koliko objaviti sadržaj svojih diskusija.

Tri suseda su jedni drugima važni trgovinski partneri, a njihova saradnja je ključna za promovisanje regionalnog mira i prosperiteta. Ali oni su više puta bili upleteni u ogorčene sporove oko niza istorijskih i diplomatskih pitanja koja potiču od ratnih zločina Japana. Uspon Kine i pritisak SAD koji jačaju njene azijske saveze takođe su značajno uticali na njihove trosmerne veze poslednjih godina.

Južna Koreja i Japan su i živahne demokratije i ključni američki vojni saveznici u regionu, ali su njihove veze proteklih godina pretrpele ogroman neuspeh zbog pitanja korejskih prinudnih radnika tokom japanskog kolonijalnog perioda 1910-45. Bilateralni odnosi dramatično su se zagrejali od prošle godine, kada je Ioon napravio veliki korak ka prevazilaženju istorijskih pritužbi kako bi se suočio sa zajedničkim izazovima kao što su severnokorejske nuklearne pretnje, intenziviranje Kinesko-SAD. rivalstvo i ranjivosti lanca snabdevanja.

Od 2022. godine, Severna Koreja je učestvovala u provokativnim testovima oružja bez presedana kako bi napravila moćne nuklearne projektile sposobne da pogode ključne lokacije u kontinentalnom delu SAD, Južnoj Koreji i Japanu. Kao odgovor, Južna Koreja, Japan i SAD su proširile svoje trilateralno bezbednosno partnerstvo, ali je to izazvalo uvrede Kine i Severne Koreje.

Južna Koreja, Japan i SAD žele da Kina – glavni severnokorejski saveznik i ekonomski gasovod – iskoristi svoju polugu da ubedi Sever da odustane od svojih nuklearnih ambicija. Ali veruje se da je Kina tajno podržavala osiromašeni sever.

Stručnjaci kažu da Južna Koreja, Kina i Japan sada dele potrebu za poboljšanjem veza. Južna Koreja i Japan žele bolje veze sa Kinom jer im je ona najveći trgovinski partner. Kina, sa svoje strane, verovatno veruje u dalje jačanje Južna Koreja-Japan-SAD. saradnja bi štetila njenim nacionalnim interesima.

„Sa složenim promenama koje se odvijaju u našem regionu i šire, nadamo se da će predstojeći samit dati novi podsticaj trilateralnoj saradnji i obezbediti bolje puteve ka obostranoj koristi za tri zemlje“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u četvrtak.