Dodik: Nije tačno da ne postoji pravni osnov za razdruživanje

Dodik: Nije tačno da ne postoji pravni osnov za razdruživanje

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, kritikovao je Delegaciju Evropske unije zbog njihovog saopštenja, ističući da nisu objasnili da li su postupci muslimanskih predstavnika u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Dodik je posebno istakao da je ambasador EU glasao za rezoluciju bez usaglašenog stava Predsedništva BiH, što, kako kaže, predstavlja grubo kršenje Ustava BiH.

„Kada kažu da ne postoji pravni osnov za razdruživanje, ni to nije tačno. Pravni osnov postoji pošto su Republika Srpska i Federacija BiH strane potpisnice aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako da u Delegaciji EU treba da prestanu iznositi lažne tvrdnje,“ rekao je Dodik. On je dodao da Delegacija EU sa takvim stavovima može nastaviti svoju evropsku perspektivu, ali bez podrške Republike Srpske.

Tokom posete Srebrenici, Dodik je izjavio da je Bosna i Hercegovina ušla u najveću političku krizu iz koje neće izaći. On je naglasio da Republika Srpska neće prihvatiti rezoluciju koju je predložila Delegacija EU i da će sačiniti izveštaj o kršenju Dejtonskog sporazuma. Dodik je takođe najavio da će Federaciji BiH biti upućen sporazum o mirnom razdruživanju.

Ove izjave Milorada Dodika dolaze u trenutku povećanih političkih tenzija unutar BiH, dok međunarodna zajednica poziva na dijalog i poštovanje ustavnog poretka zemlje. Ova situacija predstavlja ozbiljan izazov za buduće odnose unutar BiH, ali i za njen evropski put.