Inicijativa za identifikaciju birača Nevade može se pojaviti na glasanju 2024.

Inicijativa za identifikaciju birača Nevade može se pojaviti na glasanju 2024.

Inicijativa kojom bi se izmenio Ustav Nevade kako bi se zahtevalo da birači pokažu identifikaciju sa fotografijom na biralištima može da se pojavi na glasačkim listićima 2024. sve dok organizatori prikupe dovoljno potpisa, doneo je u petak državni Vrhovni sud.

Organizatori moraju da sakupe nešto više od 100.000 važećih potpisa do 26. juna da bi bili podobni. Ovu meru bi tada morali da donesu birači ove godine i ponovo 2026. da bi stupila na snagu.

Inicijativa takođe poziva na dodatni sloj verifikacije za glasačke listiće putem pošte, kao što su poslednje četiri cifre vozačke dozvole ili broja socijalnog osiguranja.

Jednoglasnom odlukom Višeg suda potvrđena je odluka nižeg suda da glasačka mera nema nefinansirani mandat i da je dovoljno deskriptivna da obavesti birače o njenom efektu.

Dženifer Flajšman iz grupe za zastupanje progresivnih imigranata Make the Road Nevada tužila je u decembru da blokira tu inicijativu.

ID birača je sporno pitanje u zapadnoj drzavi. Republikanski guverner Džo Lombardo je to istakao kao jedan od svojih glavnih prioriteta prošle godine, ali su demokrate koje kontrolišu zakonodavno telo odbile da ga saslušaju.