Virus ptičjeg gripa otkriven u govedini, USDA kaže da je meso i dalje bezbedno

Virus ptičjeg gripa otkriven u govedini, USDA kaže da je meso i dalje bezbedno

Ptičji grip je prvi put otkriven u govedini, saopštilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede SAD, ali zvaničnici su rekli da meso jedne obolele mlečne krave nije smelo da uđe u nacionalne zalihe hrane i da je govedina bezbedna za jelo.

USDA je saopštila da je virus pronađen u sklopu testiranja 96 muznih krava koje su bile preusmerene iz snabdevanja jer su federalni inspektori primetili znake bolesti tokom rutinskih pregleda leševa u fabrikama za preradu mesa. Ptičiji grip je pronađen samo kod jedne od tih krava.

Ptičiji grip je potvrđen u mliječnim govedima u devet država, pronađen je u mleku i podstakao je klanje miliona pilića i ćurki. Ali pronalaženje u govedini je novi razvoj zaraze, koja je počela 2022.

Agencija je prošlog meseca saopštila da će testirati mleveno meso na ptičji grip u maloprodajnim objektima, ali još uvek nije pronašla bilo kakav znak virusa.

Čak i ako ptičji grip završi u konzumnoj govedini, kaže USDA, kuvanje mesa na unutrašnjoj temperaturi od 165 stepeni Farenhajta (73,9 Celzijusa) će ga ubiti baš kao što ubija E. coli i druge viruse.

Dva radnika na farmama u mlekarama u Mičigenu i Teksasu ovog proleća su se razbolela od ptičijeg gripa. Opasnost za javnost i dalje je mala, ali su radnici na farmama izloženi zaraženim životinjama u većem riziku, rekli su zdravstveni zvaničnici.

U Sjedinjenim Državama potvrđen je samo još jedan slučaj ptičjeg gripa kod ljudi. 2022. godine, zatvorenik u radnom programu ga je pokupio dok je ubijao zaražene ptice na farmi živine u okrugu Montrose, Kolorado. Njegov jedini simptom je bio umor i on se oporavio.