Izraelske snage napreduju u Rafi

Izraelske snage napreduju u Rafi

Izraelska vojska progurala se dublje u Rafu, pojačavajući svoju kopnenu ofanzivu u najjužnijem gradu Gaze uprkos međunarodnom negodovanju zbog velikih civilnih žrtava u palestinskoj enklavi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da trupe deluju u naseljima Brazila i Šabura u Rafi, koji se nalaze otprilike na pola puta između izraelske granice i obale Sredozemnog mora. Civili su evakuisali to područje, navodi se u saopštenju ID.

Napredak je uslijedio dva dana nakon što je visoki zvaničnik američke vlade rekao novinarima da su se izraelski lideri složili da smanje svoju ofanzivu na Rafa kako bi ublažili humanitarne zabrinutosti koje je iznijela administracija predsjednika Joea Bidena. Kontroverzna operacija ID u Rafi, gde se sklonilo više od milion palestinskih civila nakon što su njihova naselja u drugim delovima Gaze sravnjena sa izraelskim bombardovanjem, počela je ranije ovog meseca.

„Pošteno je reći, mislim, da su Izraelci ažurirali svoje planove“, rekao je američki zvaničnik. „Uključili su mnoge zabrinutosti koje smo izrazili.“ Dodao je da se izraelska vlada složila da ograniči operaciju na ciljane napade na Hamasove borce, umjesto na izvođenje napada velikih razmjera koji bi mogli eskalirati humanitarnu krizu u Gazi.

Izraelski vazdušni napadi i kopnene operacije ubili su u četvrtak najmanje 50 Palestinaca širom Pojasa Gaze, javio je Rojters, pozivajući se na lokalne zvaničnike i medije Hamasa. Tenkovi IDF napredovali su u jugoistočnom Rafi, ka okrugu Jibna i u tri istočna predgrađa, rekli su stanovnici medijima.

„Oni su na ivici Jibne, koja je gusto naseljena“, rekao je jedan stanovnik. „Još nisu izvršili invaziju. Čujemo eksplozije i vidimo crni dim kako se diže sa područja na koje je vojska izvršila invaziju. Bila je to još jedna veoma teška noć.”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će sprovesti planove za eliminisanje bataljona Hamasa koji se nalaze u Rafi, koji se nalazi na granici Gaze sa Egiptom. Tvrdio je da zapadni Jerusalim ne može da postigne svoje ratne ciljeve bez uništenja onoga što on naziva poslednjim uporištem Hamasa.

Više od 35.000 ljudi je ubijeno u Gazi od početka rata u oktobru, prema palestinskim zdravstvenim vlastima. Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda pozvao je ove nedelje na hapšenje Netanjahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina.