Evropska svemirska agencija bira dve firme za izradu vozilo za transport tereta do ISS

Evropska svemirska agencija bira dve firme za izradu vozilo za transport tereta do ISS

Evropska svemirska agencija objavila je u sredu da je odabrala dve kompanije koje će razviti vozilo za transport tereta do Međunarodne svemirske stanice do 2028. godine, u potencijalnom prvom koraku ka nezavisnim misijama koje nose astronaute.

Agencija se nedavno borila da pronađe rakete za lansiranje svojih misija u svemir i prati stope NASA-e kupujući usluge od firmi, a ne sama ih razvija.

U novembru, ESA je pokrenula konkurs za dodeljivanje do 75 miliona evra za najviše tri firme da naprave vozilo za prevoz tereta do ISS-a i nazad.

Od sedam predloga, ESA je odabrala one francusko-nemačke kompanije The Ekploration Compani i francusko-italijanske kompanije Thales Alenia Space, od kojih će svaki dobiti po 25 miliona evra, rekao je za AFP šef agencije Jozef Ašbaher.

„Ocena je još uvek u toku“, rekao je on, dodajući da bi ESA mogla da izabere treći predlog.

Ugovori, koji traju do juna 2026. godine, biće fokusirani na razvoj tehnologije i strukture vozila.

Dodatna sredstva za ambiciozni plan trebalo bi da odobre 22 države članice ESA 2025. godine.

Ovo bi pokrilo misiju planiranu do kraja 2028. za isporuku tereta na ISS i obezbeđivanje njegovog bezbednog povratka na Zemlju.

To je drugi veliki ugovor ESA za The Ekploration Compani — start-up koji je pokrenut tek 2021. godine — nakon što je takođe dobio ponudu za isporuku tereta planiranoj komercijalnoj svemirskoj stanici američkog privatnog developera Axiom Space.

Ašbaher je u sredu na samitu o svemiru u Briselu potpisao ugovore sa izvršnom direktorkom kompanije Eksplorejšn Helen Hubi i Masimom Komparinijem iz Thales Alenia Space.

ESA se suočava sa velikom konkurencijom u svemirskom sektoru, kako od privatnih firmi kao što je SpaceKs Elona Maska, tako i od država poput Kine i Indije.

Takođe je pretrpeo niz neuspeha na lanseru, uključujući Rusiju koja je povukla svoje rakete Sojuz zbog evropskih sankcija zbog rata u Ukrajini.

U međuvremenu, dugo odlagano prvo lansiranje ESA-ine nove generacije Arijan 6 rakete sada je zakazano za prvu polovinu jula, saopštila je agencija ove nedelje.

Takođe na samitu u sredu, agencija je objavila da je 12 zemalja potpisalo njenu povelju o nultom otpadu, koja ima za cilj da smanji količinu svemirskog smeća koji se stvara oko Zemlje.

Austrija, Belgija, Kipar, Estonija, Nemačka, Litvanija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Švedska i Velika Britanija su sve potpisale, saopštila je ESA.