Suđenje osumnjičenim za rušenje nemačke vlade počinje u Frankfurtu

Suđenje osumnjičenim za rušenje nemačke vlade počinje u Frankfurtu

Suđenje navodnim vođama krajnje desničarske zavere za rušenje nemačke vlade počinje u utorak u Frankfurtu, što je najistaknutiji postupak u slučaju koji je šokirao zemlju krajem 2022. godine. Devet optuženih, uključujući princa Hajnriha XIII, princa Rojsa, i Birgit Malsack-Vinkemann, bivšeg poslanika stranke Alternativa za Nemačku, suočiće se sa sudijama u specijalno izgrađenoj sudskoj zgradi.

Optuženima se stavlja na teret pripadnost terorističkoj organizaciji osnovanoj sa ciljem svrgavanja nemačke vlade silom, kao i pripremanje veleizdajničkog poduhvata. Prema tužiocima, zaverenici su planirali upad u zgradu parlamenta u Berlinu i hapšenje poslanika, a imali su finansijsku podršku od oko 500.000 evra i arsenal od 380 komada vatrenog oružja.

Suđenje, koje će se produžiti do 2025. godine, uključuje svedočenja oko 260 svedoka i deo je šireg postupka protiv ukupno 26 osumnjičenih za povezane zaveru. Druga suđenja u Štutgartu i Minhenu fokusiraju se na vojnu ruku zavere i ostale osumnjičene.

Ovaj slučaj je podsetnik na pretnju koju krajnje desničarski ekstremisti predstavljaju za nemačku domaću bezbednost, potvrđujući dugogodišnja upozorenja nemačkih zvaničnika.