Požari korišćeni kao oružje u sukobu u Sudanu uništili su više gradova na zapadu nego ikada u aprilu

Požari korišćeni kao oružje u sukobu u Sudanu uništili su više gradova na zapadu nego ikada u aprilu

Vatre koje su korišćene kao oružje u Sudanu uništile su u aprilu više sela i gradova na zapadu zemlje nego u bilo kom drugom mesecu od početka sukoba pre više od godinu dana, saopštila je u ponedeljak grupa za ljudska prava sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sudan Vitness, projekat otvorenog koda koji vodi neprofitni Centar za informacionu otpornost, rekao je da su 72 sela i naselja ili uništena ili oštećena u požarima prošlog meseca, čime je ukupan broj naselja pogođenih požarom u Sudanu 201 od početka sukoba. sredinom aprila prošle godine.

„Dokumentovali smo obrasce brojnih požara i kontinuiranog razaranja naselja oko zapadnog Sudana, velikih i malih, otkako je sukob izbio prošlog aprila“, rekla je Anuk Teunisen, direktor projekta Sudan Svedoci, u saopštenju za javnost u ponedeljak.

„Kada vidimo izveštaje o borbama ili vazdušnim napadima koji se poklapaju sa požarima, to ukazuje da se vatra koristi neselektivno kao ratno oružje. Trend se pogoršava i nastavlja da dovodi do masovnog raseljavanja Sudanaca“, rekao je Theunissen.

Broj požara je posebno porastao na severu i zapadu El-Fašera, glavnog grada države Severni Darfur, koji je suočen sa pretnjom od neposrednog vojnog napada.

Sudan je zahvaćen nasiljem od sredine aprila 2023. godine, kada su tenzije između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku izbile u intenzivne borbe širom zemlje. Sukobi su se brzo proširili na druge delove Sudana, uključujući Darfur, koji je bio svedok brutalnih napada.

Istražitelji projekta Sudan Vitness ispitali su obrasce požara širom ratom razorene zemlje koristeći društvene medije, satelitske snimke i NASA-ine javne podatke o praćenju požara.

Od izbijanja sukoba, požari su više puta paljeni u 51 naselju u kojem su smeštena raseljena lica.

Prema analizi grupe, požari u Sudanu često su povezani sa sukobima. U jednom slučaju, Sudan Vitness je bio u mogućnosti da potvrdi požare koji su se poklopili sa izveštajima o sudanskim vojnim vazdušnim napadima. Istražitelji sa projektom su takođe identifikovali štetu na zgradama koja je u skladu sa gelerima.