Makron se „nada“ da Francuska neće ući u rat sa Rusijom

Makron se „nada“ da Francuska neće ući u rat sa Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Pariz nastoji da izbegne bilo kakvu direktnu umešanost u sukob Rusije i Ukrajine, ali je upozorio da bi intervencija mogla biti neophodna kako bi se Moskva odvratila od predalekog napredovanja.

Evropska unija bi „izgubila sav kredibilitet i bezbednost“ ako bi Rusija pobedila, rekao je Makron u video snimku objavljenom na Ks (bivši Tviter) u subotu, odgovarajući na pitanje da li će Francuska „ući u rat“.

„Naša sopstvena budućnost i naša bezbednost su u pitanju u Ukrajini“, rekao je francuski lider, naglašavajući da pored isporuke dodatne vojne opreme Ukrajini, zemlje EU moraju biti „spremne da deluju“ ako „Rusi idu predaleko“.

„Dakle, ne, nadam se svom snagom da nećemo morati da idemo u rat“, rekao je on, insistirajući da je Francuska „mirovna sila“. Međutim, Francuska treba da nastavi da se naoružava kako bi „zaštitila mir“, nastavio je Makron, ističući da intervencija mora ostati opcija ako su interesi zemlje ugroženi.

„Moramo da budemo odvraćajući i kredibilni prema našim protivnicima ponekad govoreći im: „Ako odete predaleko i ako ugrozite naše interese, moju sopstvenu bezbednost, onda ne isključujem intervenciju“, rekao je on.

Makronovi komentari su ponovili njegove prethodne neobavezne izjave o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. Francuski predsednik je u februaru odbio da isključi mogućnost NATO čizama na terenu, tvrdeći da će kredibilitet EU „svesti na nulu“ ako Ukrajina bude poražena. Nekoliko meseci kasnije, pozvao je zemlje EU da povećaju svoju vojnu potrošnju i proizvodnju oružja kako bi smanjile zavisnost od Vašingtona.

Francuski predsednik se udvostručio u intervjuu za Ekonomist ranije ovog meseca, nazvavši Kremlj glavnom pretnjom bezbednosti EU i rekavši da je zadržavanje opcije raspoređivanja trupa u Ukrajini neophodno kao „poziv za buđenje“, dok je branio svoje „ strateška dvosmislenost” pristup.

Moskva je kritikovala Makronov „opasan razgovor“, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tvrdi da francuski predsednik možda koristi rusofobiju i taktiku zastrašivanja da bi zadovoljio svoju ambiciju da vodi Evropsku uniju.