Pljačka u Los Anđelesu: Jedna od najvećih u američkoj istoriji

Pljačka u Los Anđelesu: Jedna od najvećih u američkoj istoriji

Pljačka gotovine tokom uskršnjeg vikenda u Los Anđelesu, gde su lopovi razbili sef i pobegli sa čak 30 miliona dolara, veruje se da je jedna od najvećih ovakvih pljački u istoriji SAD.

Ovaj spektakularan zločin izazvao je veliku pažnju javnosti koja je oduvek bila fascinirana hrabrim provalama i visokim kriminalnim dobitcima.

Policija Los Anđelesa i FBI su tiho radili na istrazi, a komandant policije Elaine Morales je za Los Anđeles Tajms potvrdila da su lopovi uspeli da probiju skladište novca u prigradskom naselju Silmar, pre nego što su provalili u sef u kojem se nalazila gotovina.

Eksperti su izrazili šok zbog pljačke, navodeći da bi takav poduhvat zahtevao detaljno planiranje i izuzetno visok nivo tehničke stručnosti.

Osim samog iznosa, i transport takve količine gotovine bi predstavljao veliki izazov, sa težinom od preko 3,5 tona.

Iako ova pljačka predstavlja jedan od najvećih slučajeva u SAD-u, svet je već bio svedok sličnih zločina u drugim zemljama, poput pljačke Centralne banke Iraka tokom invazije SAD 2003. godine.

Pljačka gotovine ima posebno mesto u popularnoj kulturi, inspirišući filmove poput „Goodfellas“ i „Ocean’s 11“, što svedoči o dugotrajnoj fascinaciji ljudi ovim spektakularnim zločinima.