Blinken: Od suštinskog značaja za Kongres da podrži pomoć Ukrajini

Blinken: Od suštinskog značaja za Kongres da podrži pomoć Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken veruje da su Sjedinjene Države najviše zainteresovane da Kongres podrži nastavak pomoći Ukrajini što je pre moguće, uključujući i „turbopunjavanje“ američke odbrambene industrijske baze.

Blinken je govorio u Parizu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežurnom.

„Moramo da izgradimo jaču savezničku odbrambenu industrijsku bazu koja je sposobna da odgovori na izazove današnjice, ali i na buduće izazove. I to je takođe jedan od razloga zašto je od suštinskog značaja da Kongres Sjedinjenih Država usvoji dodatni budžetski zahtev predsednika Bajdena što je pre moguće nakon što se vrati sa pauze. To bi dodatno pojačalo našu sopstvenu odbrambenu industrijsku bazu“, rekao je državni sekretar.

Prema rečima vrha diplomate, ceo napredni svet je zainteresovan da spreči jačanje ruske ratne mašinerije. „Radimo iz dana u dan kako bismo efikasno sprečili transfer oružja i materijala u Rusiju kako bismo napajali njenu ratnu mašinu, kako bismo napajali njenu odbrambenu industrijsku bazu, uključujući Iran, Severnu Koreju i Kinu. (…) Ovo nije samo pretnja Ukrajini, to je zapravo pretnja evropskoj bezbednosti u celini“, rekao je Blinken.

Državni sekretar je rekao da su na sastanku sa Stefanom Sežurnom, strane razgovarale i o pomoći Ukrajini, koja treba da stvori snažnu vojsku za budućnost, da privuče investicije iz privatnog sektora, da razvija svoju ekonomiju i nastavi da jača demokratiju. „Krećući se pristupnim putem ka EU, osiguravamo da ćemo imati Urkaine koji čvrsto stoji na svojim nogama – vojno, ekonomski, demokratski. I to je najbolji odgovor na Putinovu agresiju“, rekao je visoki diplomata.

Podsetimo, državni sekretar SAD Entoni Blinken boravi u poseti Parizu, gde će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom pregovarati i o pitanju podrške Ukrajini u ratu sa Ruskom Federacijom, kao i o pitanju sukoba između Izraela. i terorističke grupe Hamas.