Utvrđeno je da program prevencije povreda smanjuje povrede kod dece

Utvrđeno je da program prevencije povreda smanjuje povrede kod dece

Sprovođenje Programa za prevenciju povreda (TIPP), koji je osmislila Američka akademija za pedijatriju, rezultira smanjenjem povreda koje su prijavili roditelji na pregledima dece (VCC), prema studiji objavljenoj na internetu 1. aprila u Pedijatriji.

Eliana M. Perrin, MD, M.P.H., sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, i kolege su sprovele stratifikovano, klaster randomizovano ispitivanje u četiri akademska medicinska centra. Dva centra su implementirala TIPP materijale za skrining i savetovanje u VCC za uzrast od 2 do 24 meseca, a dva centra su sprovodila prevenciju gojaznosti. Roditelji su prijavili broj povreda dece od prethodnog VCC-a na svakom VCC-u.

Ukupno je uključena 781 dijada roditelj-dete: 349 u TIPP grupi i 432 u kontrolnoj grupi; 51 i 28 procenata su bili crnci iz Hispanoameričke nacionalnosti i crnci koji nisu iz Španije, a 87 procenata je osigurano kod Medicaida.

Istraživači su otkrili da su tokom praćenja prilagođene šanse za prijavljivanje povreda značajno smanjene na lokacijama TIPP u odnosu na one koje nisu TIPP, sa prilagođenim omjerima šanse od 0,77, 0,60, 0,32, 0,26 i 0,27 na četiri, šest, 12, 18 , odnosno 24 meseca.

„Iako su potrebna dalja istraživanja da bi se utvrdilo da li TIPP sprečava ozbiljne povrede i sprečava povrede u okruženju bez treninga, naša studija pruža važne dokaze da intervencija zasnovana na primarnoj nezi može biti efikasna u smanjenju povreda“, pišu autori.