Listovi drveta obećavaju da će zaustaviti širenje ćelija raka dojke, kažu istraživači

Listovi drveta obećavaju da će zaustaviti širenje ćelija raka dojke, kažu istraživači

Albizia Lebbeck je naučno ime istočnoindijskog oraha, koje može obećati da će raditi kao prirodni agens u borbi protiv metastaza raka dojke. Nalaz, predstavljen u časopisu Naučni izveštaji, pokazuje da bi listovi biljke mogli da spreče širenje kancerogenih ćelija na druge delove tela.

„Sposobnost da se ometa migracija ćelija raka je posebno ključna u sprečavanju širenja raka na udaljene organe, što je proces koji je ključan za smrtnost mnogih karcinoma, uključujući rak dojke“, rekao je dr Dilber Uzun Ozsahin, vanredni profesor na Univerzitetu u Šardži. Odeljenje za medicinsko dijagnostičko snimanje.

Dr Ozsahin, koautor studije, dodala je da su ona i njene kolege dostigle ono što je opisala kao „početne nalaze“ za zaustavljanje metastaza raka dojke.

Istraživanja pokazuju da je metastatska bolest najčešći uzrok smrti kod pacijenata sa rakom dojke. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 2022. godine bilo je 2,3 miliona žena sa dijagnozom raka dojke. SZO je procenila da je umrlo od raka dojke 670.000 iste godine.

Dr Ozahin je rekao da je upotreba različitih metoda autora da bi se došlo do nalaza dodala „čvrstu dimenziju“ studiji koja je uključila veštačku inteligenciju u istraživanje raka.

„Studija koristi napredne računarske modele kao što su višeslojni perceptron (MLP), ekstremno povećanje gradijenta (KSGB) i mašina za ekstremno učenje (ELM) za predviđanje in vitro migracije ćelija raka.

Autori pišu: „Naša studija je otkrila obećavajuća organska jedinjenja u ALEE koja poseduju lekovita svojstva, potencijalno pomažući u prevenciji metastaza kod raka dojke kod ljudi.“

„Interesantno je da smo primetili da različite koncentracije biljnog ekstrakta nisu toksične i da nisu imale uticaj na proliferaciju ćelija, ali su pokazale značajan antimigracioni potencijal u ćelijama MDA-MB 231 i MCF-7, sa povećanjem koncentracije.

Što se tiče značaja njihovog projekta, autori su tvrdili da je važnost njihovog naučnog poduhvata u potrazi za lekovitim biljkama sa potencijalom da inhibiraju metastaze.

„Naša studija baca svetlo na višestrani pristup potreban za rešavanje složenosti metastaza raka i naglašava važnost istraživanja prirodnih jedinjenja i naprednih računarskih tehnika u lečenju i prevenciji raka“, primetio je glavni autor studije, dr Huzaifa Umar sa Bliskog istoka. Univerzitet Severnog Kipra.

„Pored toga, studija daje uvid u upotrebu lekovitog bilja i njihovog sadržaja u lečenju kancera i drugih srodnih bolesti, a otkriće će ustupiti mesto drugim istraživačima da sprovedu više studija korišćenjem različitih lekovitih biljaka.

Primarni cilj autora, prema studiji, bio je otkriće biljaka koje bi mogle efikasno da inhibiraju metastaze dok minimiziraju ili izbegavaju neželjene efekte.

„Ovo je neverovatno važno i rešava kritičnu potrebu u istraživanju i lečenju raka, jer metastaze uključuju širenje ćelija raka iz primarnog tumora u druge delove tela“, rekao je dr Umar.

„Metastaze su zaista vodeći uzrok smrtnosti među obolelima od raka. Predstavlja značajan izazov u ​​lečenju raka jer često dovodi do agresivnijih oblika bolesti kojima je teže upravljati.“

„Otkriće lekovitih biljaka sa potencijalom da inhibiraju metastaze obećava veliko obećanje za prevenciju metastatskog raka, ili raka koji je u poodmakloj fazi.

„Ona (studija) unapređuje inovativni pristup lečenju raka i poboljšanju ishoda pacijenata, pristup koji može dovesti do razvoja sigurnijih i efikasnijih terapija za borbu protiv metastatskog raka“, rekao je dr Ozsahin.

„Pokazujući antimigracione, antiproliferativne i citotoksične efekte protiv ovih ćelijskih linija raka, studija sugeriše da Albizia Lebbeck može obećati kao prirodni agens za borbu protiv metastaza raka dojke.

U ovoj fazi svog istraživanja, autori su koristili snažne naučne metode za skrining i evaluaciju bioaktivnih jedinjenja lekovitih biljaka. Albizia Lebbeck je biljka izbora za naučnike. Uobičajeno poznato kao drvo ‘buva’ ili ‘siris’, njegovo lišće sadrži organska jedinjenja koja su veoma cenjena u oblasti medicine.

Poreklom sa indijskog potkontinenta, farmeri obično koriste drvo da obezbede hlad za svoje plantaže, posebno za kakao i kafu. Jestivi delovi uključuju mlade vrhove drveta koje ili kuvaju ili kuvaju.

Autori su u svojoj studiji predstavili potencijal etanolnih ekstrakata Albizia Lebbeck u inhibiciji migracije ćelija raka dojke kod ljudi in vitro.

Ozahin je rekao da je studija izazvala „značajno interesovanje“ medicinske zajednice, pri čemu je nekoliko industrija izrazilo interesovanje za saradnju sa timom o tome kako da unaprede istraživanje do kliničke faze.

„Prelazak u kliničku fazu omogućiće nam da procenimo bezbednost, efikasnost i izvodljivost novih terapija kod ljudi. Klinička ispitivanja pružaju rigorozan okvir za testiranje eksperimentalnih tretmana, prikupljanje podataka o njihovim efektima i procenu njihovog uticaja na ishode pacijenata.“