EPA postavlja stroge standarde emisija za teške kamione i autobuse u pokušaju da se bori protiv klimatskih promena

EPA postavlja stroge standarde emisija za teške kamione i autobuse u pokušaju da se bori protiv klimatskih promena

Agencija za zaštitu životne sredine je u petak postavila stroge standarde emisija za teške kamione, autobuse i druga velika vozila, akcija za koju su zvaničnici rekli da će pomoći u čišćenju nekih od najvećih izvora gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu.

Nova pravila, koja stupaju na snagu za modelske godine od 2027. do 2032., izbeći će do 1 milijardu tona emisija gasova staklene bašte u naredne tri decenije i obezbediti 13 milijardi dolara neto koristi u vidu manje poseta bolnicama, izgubljenih radnih dana i smrti, saopštila je EPA. Novi standardi će posebno imati koristi za oko 72 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama koji žive u blizini teretnih ruta koje koriste kamioni i druga teška vozila i snose neproporcionalno opterećenje opasnog zagađenja vazduha, navodi agencija.

„Teška vozila su neophodna za kretanje robe i usluga širom naše zemlje, održavajući našu ekonomiju u pokretu. Oni takođe značajno doprinose zagađenju iz sektora transporta—emisije koje podstiču klimatske promene i stvaraju loš kvalitet vazduha u previše američkih zajednica “, rekao je administrator EPA Majkl Regan.

„Smanjenje emisija iz naših teških vozila znači čistiji vazduh i manje zagađenja. To znači bezbednije i živahnije zajednice. To znači niže troškove goriva i održavanja za vlasnike kamiona i operatere. I to znači zdravije Amerikance“, rekao je Regan.

Nova pravila za teške kamione i autobuse dolaze nedelju dana nakon što je EPA objavila nove standarde automobilskih emisija za putnička vozila. Ta pravila ublažavaju početna ograničenja izduvnih cevi predložena prošle godine, ali se približavaju istim strogim standardima koje je postavila EPA za modelsku godinu 2032.

Autoindustrija bi mogla da ispuni ograničenja ako 56% novih putničkih vozila bude električnih do 2032. godine, zajedno sa najmanje 13% plug-in hibrida ili drugih delimično električnih automobila, saopštila je EPA.

Pravilo za kamione je složenije, sa predviđenim rasponom prodaje električnih vozila ili drugih netradicionalnih, u zavisnosti od vrste vozila i upotrebe, navodi agencija. Na primer, 30% „teških i teških profesionalnih“ kamiona bi trebalo da budu sa nultom emisijom do 2032. godine, rekla je EPA, dok bi 40% „dnevnih kabina“ na kratkim relacijama trebalo da budu vozila sa nultom emisijom.

Nova pravila za automobile i kamione dolaze pošto je prodaja električnih vozila, koja su potrebna da bi se ispunila oba standarda, počela da usporava. Autoindustrija je navela niži rast prodaje u prigovoru na preferirane standarde EPA koji su predstavljeni prošlog aprila za putnička vozila, što je ključni deo ambicioznog plana predsednika Džoa Bajdena da smanji emisije koje zagrevaju planetu.

„Naš plan za čiste kamione funkcioniše u tandemu sa investicijama predsednika Bajdena bez presedana u Americi i ispunjava posvećenost ove administracije borbi protiv klimatskih promena uz unapređenje ekološke pravde“, rekao je Regan.

Novo pravilo će obezbediti veću sigurnost za industriju, a istovremeno će podržati poslove u proizvodnji u SAD u naprednim tehnologijama vozila, rekao je Regan. Tokom naredne decenije, standardi će „postaviti američki sektor za teške terete na putanju za održivi rast“, ​​rekao je on.

Industrijske grupe se snažno nisu složile. Oni su kritikovali nove standarde kao nedostižne sa trenutnom tehnologijom električnih vozila i žalili se na nedostatak stanica za punjenje električnih vozila i ograničenja kapaciteta električne mreže.

Američko udruženje kamiona i Udruženje nezavisnih vozača između vlasnika i operatera, koje predstavljaju velike delove industrije, predvideli su neuspehe u lancu snabdevanja i rekli da će manje nezavisne kompanije verovatno držati starije dizel kamione koji izbacuju više zagađenja, što je u suprotnosti sa ciljevima EPA.

Nova ograničenja snižavaju stope prodaje bez emisija predložene za modelske godine od 2027. do 2029., ali zahtevaju veću prodaju kasnije, što rezultira praktičnim mandatom za električne kamione i kamione na vodonik, navodi se u saopštenju udruženja kamiona. EPA pravilo ograničava izbor kamiona i autobusa na neproverenu tehnologiju, saopštila je grupa.

„Ciljevi nakon 2030. ostaju potpuno neostvarivi“, rekao je Chris Spear, izvršni direktor grupe za transport. „Svaki propis koji ne uzme u obzir operativnu realnost transporta će dovesti do neuspeha industrije i američkog lanca snabdevanja.

Tod Spenser, predsednik nezavisne asocijacije vozača, koja predstavlja male kamionske kompanije, rekao je da demokratska administracija „izgleda mrtvo opredeljena da reguliše svaki lokalni posao mame i tate koji ne postoji sa svojim naletom neizvodljivih ekoloških mandata“.

Američki institut za naftu, najveća grupa za lobiranje za industriju nafte i gasa, rekao je u zajedničkoj izjavi sa američkim proizvođačima goriva i petrohemije da je novo pravilo „još jedan primer napora cele vlade Bajdenove administracije da eliminiše izbore. za američke potrošače, preduzeća i industrije.“

Pravilo se uglavnom oslanja na vozila sa nultom emisijom i „destimuliše razvoj drugih tehnologija zasnovanih na gorivu – uključujući američki obnovljivi dizel – koje rade u današnjoj floti za teške uslove rada na smanjenju emisija“, kažu grupe.

Oni su pozvali da Kongres poništi pravilo, ali su rekli da su spremni da ga ospore na sudu.

Regan je rekao da je EPA napravila ograničenja kako bi vlasnicima kamiona omogućila izbor pogonskih sklopova, uključujući napredna vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, hibride i električne i vodonične gorivne ćelije.

„Postoji lista opcija koje vozači kamiona, vlasnici i operateri mogu da biraju… dok mi (ne) ne žrtvujemo veoma stroge ekološke ciljeve koje smo postavili“, rekao je on novinarima u četvrtak.

EPA je izračunala da će novi kamioni uštedeti operaterima ukupno 3,5 milijardi dolara u gorivu i drugim troškovima od 2027. do 2032. godine, isplativši se za dve do četiri godine. Zakon o smanjenju inflacije iz 2022. takođe predviđa poreske kredite koji subvencionišu nabavnu cenu novih električnih vozila, rekao je Regan.

Nove granice emisija doneće trenutne zdravstvene koristi, posebno u zajednicama opterećenim teškim kamionskim saobraćajem, rekao je Harold Vimer, izvršni direktor Američkog udruženja za pluća.

„Transport je najveći izvor zagađenja koji izaziva klimatske promene“, rekao je on u saopštenju. „Ovi jaki standardi koji će pomoći da se krene ka budućnosti sa nultom emisijom za kamione, autobuse i druga teška vozila su ključni deo rešenja.

Margo Oge, bivša direktorka Kancelarije za transport i kvalitet vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, rekla je da srednji i teški dizel kamioni čine manje od 6% vozila na putu, „ali izbacuju više od polovine smoga i čađi koju Amerikanci udišu“ i doprinose globalnom otopljavanje. Standardi EPA „su veliki korak u pravom smeru za borbu protiv klimatskih promena i pomažu nam da udišemo čistiji vazduh“, rekla je ona.