Napad Huta na brod u Crvenom moru izaziva zabrinutost među pomorskim operaterima

Napad Huta na brod u Crvenom moru izaziva zabrinutost među pomorskim operaterima

Jemenski Huti pobunjenici izveli su napad na brod u Crvenom moru, saopštile su vlasti u petak. Brod je pretrpeo određenu štetu, ali je posada proglasila „bezbednu“. Napad se desio u luci Hodeida i deo je šire kampanje pobunjenika protiv pomorskog transporta, što je reakcija na izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Centar za pomorske trgovinske operacije britanske vojske potvrdio je da je brod pogođen projektilom, dok Huti još uvek nisu preuzeli odgovornost za napad. Ovo je samo jedan od niza napada na brodove koje su Huti izveli od novembra prošle godine. Iako su ciljevi često povezani sa izraelskim sukobom, napadi su sve više usmereni na brodove koji imaju malo ili nimalo veze sa ratom u Gazi.

Nedavni izveštaji sugerišu da Huti poseduju hipersonične rakete, što bi moglo predstavljati ozbiljnu pretnju za pomorski saobraćaj u regionu i američke i savezničke ratne brodove. Raniji napadi Huta na brodove rezultirali su gubicima ljudskih života i štetom na imovini. Ovo podiže profil Huta i dodaje pritisak na napetosti u regionu, posebno nakon neuspelog pokušaja uspostavljanja primirja u Gazi.