Remodeliranje tkiva kao primarni mehanizam za formiranje divertikuloze debelog creva

Remodeliranje tkiva kao primarni mehanizam za formiranje divertikuloze debelog creva

Divertikuloza debelog creva je preovlađujuće stanje kod starijih osoba, obeleženo prisustvom tankih džepova u zidu debelog creva koji se mogu upaliti i inficirati; oni tada mogu krvariti ili puknuti. Nova studija, objavljena u časopisu Gut, sada sugeriše da je remodeliranje tkiva primarni mehanizam za formiranje divertikula.

Studija, koju je predvodila odgovarajući autor Anne Peeri, MD, vanredni profesor medicine na Odeljenju za gastroenterologiju i hepatologiju na Medicinskom fakultetu UNC, imala je za cilj identifikaciju genetskih i ćelijskih determinanti koje leže u osnovi divertikuloze debelog creva i veze sa drugim gastrointestinalnim poremećajima.

Istraživači su sproveli sekvenciranje DNK i RNK na tkivu debelog creva od 404 pacijenta. Rezultati su pokazali 38 gena sa diferencijalnom ekspresijom i 17 sa različitom upotrebom transkripta povezanih sa divertikulozom. Pored toga, težina divertikuloze je bila u pozitivnoj korelaciji sa genetskom predispozicijom za divertikulitis.

Peeri i kolege su povezali formiranje divertikula sa stromalnim i epitelnim ćelijama u debelom crevu, posebno endotelnim ćelijama, miofibroblastima, fibroblastima, peharom, čuperkom, enterocitima, neuronima i glijama. Istraživači su takođe analizirali gene da bi pronašli pet – CCN3, CRISPLD2, ENTPD7, PHGR1 i TNFSF13 – koji su pokazali potencijalne uzročne efekte na divertikulozu. Zanimljivo je da su istraživači potvrdili da je gen ENTPD7 bio prekomerno izražen u slučajevima divertikuloze.

Pored toga, studija je pokazala da osobe sa povećanom genetskom sklonošću ka divertikulitisu pokazuju veći broj divertikula nakon kolonoskopije.