Papa prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemara u rešavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja dece

Papa prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemara u rešavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja dece

Papa Franja je prihvatio ostavku poljskog biskupa zbog nemara u rešavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici protiv maloletnih lica, rekli su njegovi predstavnici u Poljskoj.

Andržej Đuba, biskup u mjestu Lovič, nije obavestio vlasti o slučaju sveštenika iz njegove eparhije koji je seksualno zlostavljao 14-godišnjeg dečaka, javili su lokalni mediji. On se suočava sa optužbama u Poljskoj.

„Identifikovane su poteškoće u upravljanju eparhijom, posebno nemar u postupanju sa slučajevima seksualnog zlostavljanja koje su neki sveštenici počinili nad maloletnicima“, navodi se u saopštenju Apostolskog nuncija u Poljskoj.

Sveta stolica je od biskupa zatražila ostavku.

Eparhija Lovič je na svom sajtu objavila da se Đuba povlači, navodeći papinu odluku da prihvati njegovu ostavku bez daljeg pojašnjenja.

Njegov odlazak usledio je manje od mesec dana nakon što je papa prihvatio ostavku poljskog nadbiskupa optuženog u dokumentarcu iz 2021. godine da je zatvarao oči pred zlostavljanjem djece.

Jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi, Poljska, suočava se sa nizom skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dece, a crkva je pre dve godine rekla da je između 1. jula 2018. i 31. decembra 2020. primila 368 prijava u vezi sa zlostavljanjem maloletnika.

Prema popisu iz 2021. godine, 71 odsto stanovništva Poljske izjašnjavaju se kao katolici.