Velika Britanija i EU saglasne su da sarađuju u borbi protiv ilegalne imigracije

Velika Britanija i EU saglasne su da sarađuju u borbi protiv ilegalne imigracije

Britanska vlada i Evropska unija postigle su dogovor o većoj saradnji u borbi protiv ilegalne migracije, označavajući to kao najnoviji znak odmrzavanja odnosa između dve strane nakon Bregzita.

Prema saopštenju britanske vlade, britanske granične agencije i Fronteks, agencija EU za graničnu i obalsku stražu, moći će da dele obaveštajne podatke kako bi osigurale granice i borile se protiv organizovanog imigracionog kriminala. Dogovorena je i zajednička obuka, raspoređivanje osoblja, kao i saradnja na istraživanju i razvoju novih tehnologija.

Sporazum, koji će biti potpisan kasnije u Londonu, ne obuhvata bilateralni sporazum o povratku, što znači da nijedna strana neće biti obavezna da primi tražioce azila u skladu sa aranžmanima o podeli tereta dogovorenim između 27 zemalja članica EU.

Ministar unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džejms Kleverli istakao je da je ova saradnja ključni korak u borbi protiv ilegalne migracije i obezbeđivanju granica.

Odnosi između dve strane su se poboljšali u poslednjih nekoliko meseci nakon dugotrajnih pregovora o razvodu između Velike Britanije i EU, koji su usledili nakon referenduma o Bregzitu 2016. godine. Premijer Velike Britanije, Riši Sunak, tiho je radio na poboljšanju odnosa sa evropskim susedima od kada je preuzeo funkciju u oktobru 2022. godine.

Sunak, čiji konzervativci su se suočili sa izazovima u javnom mnjenju, posebno u vezi sa pitanjem ilegalne imigracije, obećao je da će se boriti protiv nelegalnog prelaska granice. Iako su brojevi imigranata koji su stigli u Veliku Britaniju preko Lamanša smanjeni u poređenju sa prethodnom godinom, Sunak je istakao da će nastaviti sa merama kako bi zaustavio nelegalnu imigraciju.

Nastavak saradnje između Velike Britanije i EU u oblasti borbe protiv ilegalne migracije predstavlja važan korak u procesu normalizacije odnosa nakon Bregzita.