Vašington: Putinov poklon Kim Džong Unu „ilegalni“

Vašington: Putinov poklon Kim Džong Unu „ilegalni“

Američki Stejt department tvrdi da je Rusija prekršila međunarodne sankcije Severnoj Koreji kada je predsednik Vladimir Putin poklonio luksuzni automobil lideru DNRK Kim Džong Unu.

Upitan o tom potezu tokom brifinga za štampu u sredu, portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Putinov transfer ruskog Aurusa Kimu verovatno bio u suprotnosti sa kaznama UN za Pjongjang.

„Rezolucije Saveta bezbednosti UN zahtevaju od svih država članica UN da zabrane snabdevanje DNRK i transportnih vozila i luksuznih automobila. A ako je to tačno, izgleda da Rusija ponovo krši rezolucije Saveta bezbednosti UN koje je sama podržala“, rekao je on.

Miler se dalje našalio da je Kim trebalo da dobije „proširenu garanciju“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je svaku sugestiju da je Moskva prekršila sankcije, međutim, odgovarajući na slične navode južnokorejskih zvaničnika u utorak.

„Ako Seul ima pitanja o ‘usklađenosti sa sankcijama UN-a’ protiv DNRK, onda bi umesto da trče do mikrofona trebalo da kontaktiraju Komitet za sankcije Saveta bezbednosti UN-a”, napisala je ona u postu Telegrama, dodajući „Bilo bi zanimljivo znati kakav pritisak Vašington vrši na Seul da poremeti legitimne trgovinske odnose sa drugim zemljama“.

Putinov poklon je prvi put objavljen u utorak u severnokorejskim državnim medijima, koji su rekli da je vozilo prebačeno vlastima DNRK prošlog vikenda. Kim Jo Džong, Kimova mlađa sestra i visoki severnokorejski zvaničnik, nazvala je ovu epizodu „jasnom demonstracijom posebnog ličnog odnosa“ između Putina i njenog brata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je potvrdio te izveštaje i rekao da je automobil koji je dat Kimu zaista bio Aurus, ali nije precizirao koji model.

Putin se sastao sa Kimom prošlog septembra na ruskom Dalekom istoku, gde je severnokorejski lider obišao različite vojne i civilne objekte. Dvojica šefova država posetili su kosmodrom Vostočni, gde je Putin predstavio dva državna vozila Aurus.