Lek za ćelavost može smanjiti holesterol i rizik od srčanih bolesti

Lek za ćelavost može smanjiti holesterol i rizik od srčanih bolesti

Nova studija sa Univerziteta u Ilinoisu otkriva neočekivanu korist finasterida, leka za mušku ćelavost i uvećanu prostatu, u smanjenju holesterola i ukupnog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je pokazalo da muškarci koji koriste finasterid imaju niže nivoe holesterola, a eksperimenti na miševima potvrđuju ove rezultate, nagoveštavajući potencijalne koristi za srčano zdravlje.

Finasterid je lek koji blokira protein koji aktivira testosteron u folikulima kose i prostatnoj žlezdi. Istraživači su bili motivisani činjenicom da nivoi hormona mogu uticati na aterosklerozu, gubitak kose i probleme sa prostatom, pa su istraživali potencijalne efekte finasterida na holesterol. Studija je otkrila značajno niže nivoe holesterola kod muškaraca koji su uzimali finasterid, čak iu uslovima visokog unosa masti i holesterola.

Iako su rezultati obećavajući, istraživači priznaju da studija ima ograničenja i da su potrebna dalja istraživanja, uključujući i klinička ispitivanja, kako bi se potvrdili ovi efekti. Ipak, ovi nalazi otvaraju mogućnosti za dalje istraživanje i razumevanje kako finasterid može uticati na srčano zdravlje.

Važno je napomenuti da, kao i svaki lek, finasterid nosi određene rizike i pacijenti bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarima pre upotrebe. Ova studija takođe sugeriše da finasterid može biti od koristi ne samo za muškarce, već možda i za transrodne osobe koje su pod rizikom od gubitka kose i kardiovaskularnih bolesti.