Astronomi traže pomoć amatera u fotografisanju komete za prognozu svemirskog vremena

Astronomi traže pomoć amatera u fotografisanju komete za prognozu svemirskog vremena

Ovog proleća će kometa proći pored Zemlje i možda joj nedostaje rep.

Kometa ne predstavlja opasnost za Zemlju — otprilike je na istoj udaljenosti od naše planete kao i mi od Sunca — ali naučnicima su potrebne slike C/2021 S3 Pannstars od astronoma amatera da bi poboljšali prognoze svemirskog vremena. Ove prognoze su od vitalnog značaja za sprečavanje problema izazvanih solarnim vetrovima, koji su tokovi čestica koje sadrže solarne oluje koje mogu oštetiti tehnologiju u svemiru i na Zemlji.

Sara Votson, dr. sa Univerziteta Reding. Istraživač koji vodi projekat, rekao je: „Ono što očekujemo da vidimo može izgledati prilično neobično. Kada govorimo o kometama, ljudi često misle na veliku, svetlu sferu praćenu dugačkim tankim repom.“

„Kometa koju posmatramo može izgledati drugačije jer bi njen rep mogao da se ‘odvoji’ dok je udaraju solarni vetrovi.“

„Potrebno nam je mnogo tempiranih fotografija komete da bismo napravili sliku njenog putovanja kroz naš solarni sistem. Ovo je fantastična prilika za astronome amatere da izvade svoje teleskope, uhvate zaista spektakularan kosmički trenutak i daju veliki doprinos neke važne nauke“.

Kometa je vidljiva na noćnom nebu Velike Britanije od srede, 14. februara, ali će astronomima biti lakše uočiti u narednim nedeljama jer se čini dalje od sunca i duže ostaje iznad horizonta na noćnom nebu. Kometa neće biti vidljiva golim okom, tako da će posmatračima zvezda trebati mali teleskop na koji mogu da prikače kameru ili kameru sa velikim sočivom da bi snimili kometu. Očekuje se da će biti u vidu do kraja marta.

Potpuni vodič o tome kako fotografisati kometu može se naći na veb stranici BBC Ski at Night Magazine.

Fotografi bi trebalo da paze na nejasni objekat da identifikuju glavu komete i svetlu crticu iza nje da identifikuju rep. Istraživači su željni da dobiju snimke posebno slomljenog repa komete, i ako fotografi uspeju da snime kometu; naučnicima će takođe biti potrebne informacije o lokaciji i vremenu slike.

Podatke i slike slati na [email protected], a najbolje fotografije poslati Britanskoj astronomskoj asocijaciji na arhiviranje.

Komete se ponekad nazivaju kosmičkim ‘vetrovičarima’ jer mogu da ukažu na pravac i jačinu sunčevog vetra u svemiru, slično kao što vetrobran pokazuje smer i snagu vetra. Slike komete će omogućiti istraživačkom timu da snimi podatke o uslovima solarnog vetra koji su lokalni za kometu. Ako se rep odvoji od komete ili izgleda da se klati, tim može utvrditi da je u blizini došlo do povećanja aktivnosti solarnog vetra.

Solarni vetar sadrži tokove naelektrisanih čestica sa sunca, od kojih su neke dovoljno energične da oštete satelite u svemiru i naškode astronautima i posadi na velikim visinama. Kada solarni vetar udari u Zemljinu magnetosferu, komunikaciona tehnologija se može slati naopako. Poboljšanjem našeg razumevanja solarnog vetra, naučnici takođe mogu poboljšati vremenske prognoze u svemiru.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Readingu iz 2023. pokazalo je da se devet od deset stručnjaka za svemirsko vreme slaže da bi bez tačne prognoze svemirskog vremena Zemlja mogla pretrpjeti ozbiljnu štetu na svojoj infrastrukturi.