Nemačka će obezbediti preko 72 miliona evra za izgradnju stanova za interno raseljena lica

Nemačka će obezbediti preko 72 miliona evra za izgradnju stanova za interno raseljena lica

Ministarstvo za reintegraciju, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), šest regionalnih državnih uprava i dvanaest zajednica potpisali su memorandume o saradnji koji će obezbediti pristupačan smeštaj za IRL.

„Obezbeđivanje smeštaja za interno raseljena lica je ključni zadatak vlade u narednim godinama. Stotine hiljada ukrajinskih porodica je izgubilo svoje domove, što ovo čini značajnim izazovom“, rekla je Irina Vereščuk, potpredsednica Vlade, ministarka za reintegraciju Privremeno okupirane teritorije Ukrajine.

Ministarstvo za reintegraciju trenutno razvija Strategiju za stambeno zbrinjavanje IRL za 2025-2030. Ovo će zahtevati saradnju i centralnih i lokalnih vlasti.

Vereščuk je istakao značaj pomoći međunarodnih partnera u ovom kontekstu.

„Danas smo zahvalni na kontinuiranoj podršci nemačke vlade, sa kojom imamo dugu istoriju saradnje. Pored toga, Međunarodna organizacija za migracije pokrenula je ovaj projekat za stambeno zbrinjavanje ukrajinskih interno raseljenih lica i pre sveobuhvatne invazije“, rekao je ministar.

Projekat stanovanja finansira nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Kreditne institucije za obnovu (KfV). Procenjena vrednost projekta je 72,1 milion evra. Ove godine Nemačka će Ukrajini obezbediti 54 miliona evra za realizaciju projekta.

IOM od 2020. godine sprovodi projekat „Poboljšanje uslova života interno raseljenih lica u istočnoj Ukrajini“.

Projekat je prvobitno bio namenjen za izgradnju stambenih objekata za interno raseljena lica i ugroženo stanovništvo u Kramatorsku i Sijerodonjecku. Međutim, zbog ruske vojne invazije u punom obimu 2022. godine, geografija projekta je morala biti izmenjena i inicijativa ažurirana.