Nova CAR T-ćelijska terapija predstavlja obećanje za pacijente sa melanomom

Nova CAR T-ćelijska terapija predstavlja obećanje za pacijente sa melanomom

Naučnici iz UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center razvili su revolucionarnu imunoterapiju zasnovanu na T-ćelijama, posebno prilagođenu za lečenje pacijenata sa kožnim i retkim podtipovima melanoma. Ova inovativna terapija, opisana u Nature Communications, koristi genetski modifikovane T-ćelije pacijenta kako bi ciljale i uništile ćelije raka sa visokim nivoom proteina TIRP1.

Dok se CAR T-ćelijska terapija već primenjuje u lečenju raka, ova nova strategija donosi dodatnu efikasnost i preciznost. Tim je identifikovao TIRP1 kao obećavajuću metu za melanom, jer je njegova ekspresija izraženija na površini ćelija melanoma nego u normalnim tkivima.

Analizom podataka o melanomu, otkrili su da oko 30% pacijenata sa kožnim melanomom ima visoku ekspresiju TIRP1, a procenat prekomerne ekspresije bio je čak i veći kod retkih podtipova melanoma. Zatim su dizajnirali CAR T-ćeliju koja cilja ćelije sa povišenom ekspresijom TIRP1 i testirali je u modelima melanoma.

Rezultati su ohrabrujući: nova CAR T-ćelijska terapija efikasno je eliminisala ćelije raka u pretkliničkim testovima, bez izazivanja ozbiljnih neželjenih efekata. Ovi rezultati otvaraju put ka kliničkim ispitivanjima, gde će se terapija testirati kod pacijenata sa različitim tipovima melanoma.

Dr Kristina Puig-Saus, viši autor studije, ističe značaj ovog napretka u lečenju melanoma. „Ako se pokaže bezbednim i efikasnim u ispitivanjima na ljudima, ovaj tretman predstavlja uzbudljivu perspektivu za budući napredak u borbi protiv raka.“

Planovi tima uključuju nastavak kliničkih ispitivanja kako bi se procenila bezbednost i efikasnost ove inovativne terapije u stvarnom svetu, pružajući nadu za pacijente sa melanomom širom sveta.