Šta znače visoki trigliceridi i zašto je to važno za vaše srce

Šta znače visoki trigliceridi i zašto je to važno za vaše srce

Možda ste upoznati sa dobrim holesterolom visoke gustine; lipoproteini niske gustine (LDL) ili loš holesterol; i njihove veze sa zdravljem srca. Ali šta je sa trigliceridima? Često se ta reč pređe kada se govori o nivou holesterola.

Dr Regis Fernandes, kardiolog sa klinike Mejo, kaže da trigliceridi obezbeđuju telu energiju iz hrane. Visoki nivoi mogu ukazivati na znake drugih stanja, poput dijabetesa ili predijabetesa, koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Trigliceridi, glavna vrsta masti u vašem telu, skladište dodatnu energiju iz hrane koju jedete.

„To je izvor energije. To je kao mala baterija koja se koristi za energiju. Ali previše triglicerida može izazvati i srčana oboljenja“, kaže dr Fernandes.

Trigliceridi, glavna vrsta masti u vašem telu, skladište dodatnu energiju iz hrane koju jedete. „To je izvor energije. To je kao mala baterija koja se koristi za energiju. Ali previše triglicerida može izazvati i srčana oboljenja“, kaže dr Fernandes.

Ljudi koji imaju prekomernu težinu, generalno, imaju visoke nivoe triglicerida i nizak nivo dobrog holesterola.

„Mogu da dobiju srčane bolesti ne zato što im je visok LDL, nego zbog toga što je HDL nizak, a trigliceridi visoki“, kaže on.

A ovo je značajno za ljude u 30-im i 40-im godinama.

Pa šta možeš da uradiš? Smanjenje jednostavnih ugljenih hidrata, kao što su rafinisani šećeri i brašno, može pomoći u smanjenju telesne težine i poboljšanju nivoa holesterola i triglicerida. A to možete potkrepiti vežbanjem.

„Jedan od najboljih načina za snižavanje nivoa triglicerida je vežbanje. Takođe, vežbanje pomaže da se izgubi težina. A kada smršate, vaši trigliceridi se mnogo poboljšavaju“, kaže dr Fernandes.

Lekovi, uključujući statine, mogu se propisati ako modifikacije načina života ne pomognu.